Doğa MücadelesiManşetYerel

Kılıçdaroğlu’nun kömürle ilgili sözlerine tepki: Kömürden değil, yaşamdan yana olduğunuzu açıklayın

0

İkizköy Çevre Komitesi, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu‘nun yaptığı bir konuşmasında Zonguldak’ta daha fazla kömür üreterek, daha fazla istihdam sağlanması gerektiğini ileri sürdüğü sözlerine yanıt verdi. Ayrıca, Twitter’da #KuşlarıRahatKömürüYeraltındaBırak etiketiyle konuya dair tepkilerini de dile getirdi.

‘Kömür ithalatı, üretimini kısa vadeli bir programla bitirelim’

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu 13 Ocak 2022’de Zonguldak’ta düzenlenen Kanaat Önderleri, Muhtarlar ve STK’lar Buluşması’nda yaptığı konuşmada, Zonguldak’ta daha fazla kömür üreterek, daha fazla istihdam sağlanması gerektiğini söylemişti.

Hükümetin ithal kömür politikası için “Türkiye’nin felaketine yol açar” diyen Kılıçdaroğlu, ithalatı durdurarak, istihdam yaratarak ve dışarı para göndermeyerek kömür madenciliği ile bir taşla üç kuş vurulabileceğini ileri sürmüştü.

“Sayın Kemal Kılıçdaroğlu, iklim krizi çağında bundan en çok sorumlu olan, bilim insanlarının ‘sessiz katil’ dediği kömür için Zonguldak’ta daha fazla üretim dediniz! Üç doğru soruya üç yanlış yanıt verdiniz. Türkiye’nin felaketine yol açacak üç yanlış cevap. Sizin de önerdiğiniz gibi gelin birlikte düşünelim” diyen İkizköy Çevre Komitesi, “Neden kömür ithal ediyoruz?” sorusunu şöyle yanıtladı:

Yanlış cevap: İthal etmeyelim. Türkiye’de daha çok kömür üretelim.

Doğru cevap: Kömür ithalatını da, üretimini de kısa vadeli bir programla bitirelim. Su varlıklarımızı, orman ve tarım ekosistemlerini yok eden kömür madenciliğini, yılda 5 binin üzerinde erken ölüme yol açan kömürü yakmayı bırakalım.”

‘Ciğerlerinle rahat nefes alabiliyor musun?’

Komite, “Neden istihdam etmiyoruz?” sorusuna ise şöyle cevap verdi:

Yanlış cevap: Zonguldak’ta, Türkiye’de daha fazla insanımızı kömür madenlerinde çalıştıralım.

Doğru cevap: İş cinayetlerinde ölen binlerce emekçinin yanı sıra; kömür madenci için kanser, KOAH, kalp hastalıkları, erken yaşta hastalıktan ölüm demektir. Madenleri kapatıp, madencinin insan onuruna yakışır gelir/iş edinmesini sağlayalım.

Makro ekonomi/istihdam politikalarına girişmeden önce de madenciye önce bir nasılsın diye soralım!
– Ciğerlerinle rahat nefes alabiliyor musun?
– Kulakların rahat duyuyor mu?
– Ayakta rahat durabiliyor musun, yürüyebiliyor musun?
– Daha fazla çalışabilecek halin kaldı mı?
– Çalışabileceksen, ne iş yapmak istersin?”

‘Kömüre hiç para ödemeyelim’

“Neden dışarı para ödüyoruz?” sorusunu da yanıtlayan Komite, kömüre ayrılan paranın enerji verimliliğine, güneş ve rüzgar enerjisine, halk sağlığına harcanmasını önerdi:

Yanlış cevap: Ödemeyelim. Kendi kömürümüzü çıkarıp yakalım.

Doğru cevap: Kömüre hiç para ödemeyelim. Alım garantisi/bölgesel teşvik sistemi içinde kömüre teşvik/kamuya ait termik santrallerin ve kömür sahalarının özelleştirilmesi ile şirketler kazanıyor. 2020’de sadece kapasite mekanizması aracılığı ile 1.228.000.000 TL kömüre teşvik verildi. Gelin bu parayı enerji verimliliğine, ekolojik açıdan iyi planlanmış güneş ve rüzgar enerjisine, halk sağlığına yatıralım.”

Twitter’da tepki

İkizköy Çevre Komitesi, Twitter hesaplarından da #KuşlarıRahatKömürüYeraltındaBırak etiketiyle tepkilerini ortaya koydu. Konuya, bazı çevre dernekleri ve kişiler de destek verdi:

 

 

You may also like

Comments

Comments are closed.