Günün Manşeti

Kılıçdaroğlu’na şehit cenazesinde saldırı

0

CHP  lideri Kılıçdaroğlu, Ankara’da katıldığı şehit cenazesinde bir grubun saldırısına uğradı. Tekme ve yumruklarla saldıran grubun elinden güçlükle kurtarılan Kılıçdaroğlu, korumaya alındığı evden zırhlı araçla çıkarılabildi. Olay yerinde bulunan Milli Savunma Bakanı Akar, saldırganlara seslenirken “Mesajınızı verdiniz” dedi. Saldırıyla ilgili soruşturma başlatıldı.   

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Ankara’nın Çubuk ilçesinde, şehit er Yener Kırıkcı için düzenlenen cenaze törenine katıldı. CHP lideri törenin ardından bir grubun saldırısına uğradı. Yüzlerce kişinin etrafını sardığı Kemal Kılıçdaroğlu yumruk ve tekmelerin hedefi oldu..

Zırhlı araçla çıkarıldı

Tören sırasında önlem almakla görevli güvenlik güçleri Kılıçdaroğlu’nu çevredeki bir eve götürdü. CHP lideri içerideyken çevrede toplanan kalabalığın evi taşladığı görüldü ve “yakın” dediği duyuldu.Polis kontrolünde yaklaşık 1,5 saat evde tutulan Kılıçdaroğlu, zırhlı araçla evden çıkarıldı. CHP lideri, ilçe çıkışında zırhlı araçtan inerek, sivil plakalı bir araçla partisinin genel merkezine gitti. CHP liderinin sağlık durumunun iyi olduğu bildirildi.

Gök: Arbedede hepimiz bir yere savrulduk

Olay sırasında Kılıçdaroğlu’nun yanında bulunan CHP’li Levent Gök saldırıya ilişkin şunları söyledi: “Yaşanan arbedede hepimiz bir yere savrulduk. Kemal bey iyi, güvenli bir yere alındı. Soğukkanlı olmalıyız.”

Soruşturma başlatıldı

Ankara Valiliği ve Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı olayın ardından yapılan açıklamada yasal işlem başlatıldığını duyurdu. Valilik açıklamasında, “Çubuk ilçemizde icra edilen şehit cenazesi töreninde CHP Genel Başkanı Sayın Kılıçdaroğlu’na yönelik müessif protesto eyleminin önlenmesine yönelik gerekli güvenlik tedbirleri alınmış olup olayın sorumluları hakkında yasal işlemlere başlanılmıştır” denildi. Başsavcılıktan yapılan açıklamada ise, soruşturma başlatıldığını, olayın terör bağlantısı ya da provokatif bir eylem olup olmadığıyla ilgili her yönüyle araştırıldığı belirtildi.

CHP’de yönetici ve milletvekilleri olağanüstü toplantı yapmak üzere Ankara’ya çağrıldı.

Kılıçdaroğlu: Saldırı Türkiye’nin birliği ve bütünlüğüne

Saldırının ardından başkentteki parti genel merkezine ulaşan Kılıçdaroğlu, parti binası önünde toplananlara bir konuşma yaptı. Bunun Türkiye’nin birliğine ve bütünlüğüne yapılmış bir saldırı olduğunu söyleyen CHP lideri, olayı “köye dışarıdan gelenlerin tezgahı” olarak nitelendirdi. Görüşü, inancı, kimliği ne olursa olsun 82 milyonu kucaklayan bir genel başkan olduğunu söyleyen Kılıçdaroğlu şunları söyledi: “Şavşat’tan Ardanuç’a giderken PKK terör örgütünün saldırısına uğramıştım. Aynı saldırının benzerini bugün yaşadım. Sanıyorlar ki, CHP Genel Başkanı biz saldırınca geri adım atacak. Bir milim geri adım atmayacağım. Hiçbir saldırı bizi yıldıramaz.”

Olaya şehit ailesinin de üzüldüğünü kaydeden CHP lideri “Bunlar Müslüman da değildir. Namaz kaldırmadılar” dedi.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener de, CHP Genel Merkezi’ne giderek Kemal Kılıçdaroğlu’na geçmiş olsun dileğinde bulundu.

Akar: Mesajınızı verdiniz

Şehit cenazesine katılmak üzere Çubuk’ta bulunan Akar, saldırgan kalabalığa şöyle seslendi: Çubuklu kardeşlerim mesajlarınızı verdiniz, tepkilerinizi gösterdiniz, şimdi sükunetle burayı boşaltıyoruz. Arkadaşlarım bize güvenin, bize inanın hep beraber burayı boşaltıyoruz ve Yener’in evine gidiyoruz.”

Polis hoparlöründen evin çevresinde toplananlara seslenen Akar, Çubuk’un yiğit insanları olduğu, şanlı tarihi olan bir yer olduğunu anlattı, şehit er Kırıkçı’nın silah arkadaşlarının, onun kanını yerde bırakmayacağını söyledi.  

Öztrak: Neyin mesajı?

Olağanüstü toplanan CHP MYK’nın ardından açıklama yapan CHP Sözcüsü Faik Öztrak, Ankara Valisi ve İçişleri Bakanı’na istifa çağrısı yaparak şöyle konuştu: Bu son derece organize bir eylemdir. Azmettiricileri bellidir. Bu saldırılara karşı geçmişte de dimdik ayaktaydık, ayakta durmaya devam edeceğiz.

Öztrak, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “gün demiri soğutma günüdür” sözüne de atıfta bulundu; “Kızgın demiri soğutma günüyse herkes buna göre davranmalıdır” dedi. Milli Savunma Bakanı Akar’ın sözlerine tepki gösteren Öztrak “Milli Savunma Bakanı’na bir sorumuz vardır. Kılıçdaroğlu’na linç girişiminde bulunanlara, ‘o evi yakın’ diyenlere ‘mesajınızı verdiniz’ demek ne anlama gelmektedir. Ne masajı vermişlerdir: sorumluluk makamındakiler kullandıkları dile dikkat etmelidir. Biz, bu oyunu bozacak güçteyiz” diye konuştu.

Tepki yağıyor

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun uğradığı saldırıya gelen tepkiler şöyle:

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli: Bu olaydan memnuniyet duymak mümkün değil. Köy halkı teker teker dinlenmelidir. Bu bir siyasi partinin liderine karşı yapılan yakışık kalmaz, kabulü mümkün değildir. Kendisi nereye nasıl gideceğini araştırmalı, parti yöneticileriyle görüş alışverişinde bulunmalıdır.

Adalet Bakanı Abdülhamit Gül: Menfur saldırıyı kınıyor, kendisine geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Şiddetin hiçbir türünün demokratik siyasete gölge düşürmesine izin vermeyeceğiz.

AKP Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş: Sayın Kılıçdaroğlu’na karşı gerçekleştirilen müessif saldırı son derece üzüntü verici ve asla kabul edilemez.

AKP Sözcüsü Ömer Çelik: Her türlü şiddet eylemini kınıyoruz. Hukuk dışına çıkmaya kimsenin hakkı yoktur.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın: Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’na yapılan çirkin saldırıyı kınıyor, geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Şiddet, demokratik bir hak arama ve tepki verme yöntemi olamaz. Kimsenin hukukun dışına çıkmasına müsaade edilmeyecektir. Gerekli hukuki süreç başlatılmıştır.

TBMM Başkanı Mustafa Şentop: Bunu yapanların bir provokasyon içerisinde olduklarını düşünüyorum. Arkasındaki planlamanın da ortaya çıkarılması gerektiği kanaatindeyim.  

Binali Yıldırım: Biz hep birlikte Türkiye’yiz. Gün ayrışma günü değil, teröre karşı birlik olma günüdür. Sayın Kılıçdaroğlu’na geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum.



You may also like

Comments

Comments are closed.