DoğaManşet

Kıbrıs’ta çıkan orman yangınında 800 yıllık zeytin ağaçları kül oldu

0

1192-1489 yılları arasında Kıbrıs’ı yönetmiş olan Fransız asıllı bir hanedan olan Lüzinyanlar tarafından 1200’lü yıllarda ekilmiş ilk zeytin ağaçlarının bulunduğu Güzelyurt bölgesinde 800 yaşında olan bazı zeytin ağaçları çıkan yangında kül oldu. Yangında 20 dönüm arazide bulunan 1 servi, 5 harnup, 44 zeytin, 16 okaliptus ve 94 çam ağacı zarar gördü.

Kıbrıs Gazetesi’nden Mehmet Kara’nın haberine göre Kıbrıs Güzelyurt’ta bağlı Kalkanlı’da, önceki gün, Ortadoğu Teknik Üniversitesi’ne yakın bir yerde “Kalkanlı Anıt Zeytin Ağaçları”nın bulunduğu arazide orman yangını çıktı.

36

1200’lü yıllarda Lüzinyanlar tarafından ekilmiş ilk zeytin ağaçlarının bulunduğu bölgede 800 yaşında olan bazı zeytin ağaçları, çıkan yangında kül oldu.

Orman Dairesi kulelerinden saat 14.30’da fark edilen alevlere, kısa sürede orman dairesi, itfaiye, sivil savunma, polis, belediye ve duyarlı vatandaşlar müdahale etti. Yangın söndürme çalışmalarına karayollarına ait dozer ve kepçelerle de katıldı. Yangın akşam saat 17.30 sıralarında kontrol altına alındı, ardından soğutma çalışmalarına başlandı.

Çıkan yangında 20 dönüm arazide bulunan 1 servi, 5 harnup, 44 zeytin, 16 okaliptus, 94 çam ağacı zarar gördü. Soğutma çalışmalarının sabaha kadar süreceği öğrenildi.

On adet, toprağa kadar yanmış olan zeytin ağacı gövdeleri, oksijenle bağlantısı kesilmesi için dozerler yardımıyla devrilip toprağa gömüldü.

Polis kaynaklarından edinilen bilgiye göre, yangının çıkış nedeni henüz tespit edilemedi.

 

(Kıbrıs Gazetesi)

More in Doğa

You may also like

Comments

Comments are closed.