ManşetEkolojiİklim Krizi

Keşmir’de çığ felaketi: Sekiz kişi hayatını kaybetti

0

Hindistan ve Pakistan arasındaki ihtilaflı bölge olan Cammu-Keşmir bölgesinde son 48 saatte şiddetli kar yağışının beraberinde getirdiği çığ felaketlerinde üçü asker sekiz kişinin öldüğü, bir askerin kayıp olduğu bildirildi.

Böylece Pazar gününden bu yana etkili olan ve son 20 yılın en şiddetlisi olduğu söylenen kar yağışı sebebiyle ölenler sayısı 57’ye yükselmiş oldu. Ölümlerin, yağışın meydana getirdiği seller ve çatı çökmeleri sonucunda olduğu belirtildi.

Su baskınları

Cammu- Keşmir ile Sindh ve Pencap eyaletlerinde ise yoğun yağışlar su baskınlarına neden oldu.  Ulusal Afet Yönetim Ajansından (NDMA) yapılan açıklamaya göre, Keşmir’de 15 kişi su baskınlarında hayatını kaybetti, Sindh eyaletinde bir, Pencap’ta ise üç kişi öldü.

Belucistan eyaletinde pazar gününden bu yana devam eden yoğun kar yağışı nedeniyle, çöken çatıların altında kalan kişilerin yaşamını yitirdiği, yolların ve havalimanının da kapandığı açıklandı. Belucistan Eyaleti Afet Yönetim Ajansı Başkanı İmran Zarkon, eyalette pazar gününden bu yana yoğun kar yağışı nedeniyle çöken çatıların altında kalan 22 kişinin yaşamını yitirdiğini belirterek yolların ve havalimanının da kar yüzünden kapandığını kaydetti.

Mahsur kalan 500 kişi kurtarıldı

Kapanan yollarda mahsur kalan 500 kişi askerler tarafından kurtarılırken bazı bölgelerde kurtarma çalışmalarına helikopterler de katıldı. Ülkenin en önemli turizm noktalarından olan Gilgit-Baltistan eyaleti de son 50 yılın en yoğun kar yağışına sahne oldu.

Aşırı yağışlar küresel ısınmanın sonucu

Bu mevsimde ortalama 50 santimetre olan kar kalınlığının 1,4 metre olarak ölçüldüğünü belirten uzmanlar, aşırı yağışların küresel ısınmanın bir sonucu olarak tüm Ortadoğu’da görüldüğüne dikkat çekiyor. Meteoroloji Ofisi yetkilisi Azmat Hayat Han, nisan ayına kadar kar yağışının devam edeceğini belirterek yağmurların da artacağı uyarısında bulundu.

Dolan barajların, setlerde çatlamalara ve sellere sebep olabileceğine dikkati çeken Han, olağan dışı seviyede yağan kar ve yağmurun küresel ısınmanın sonuçlarından olduğunu söyledi. Tüm Ortadoğu’da aşırı yağışların görüldüğünü hatırlatan Han, Belucistan’da yoğun kar yağışının süreceğini ifade ederek, çığı ve toprak kayması riskine karşı tedbirli olunmasını istedi.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.