ManşetTarım-Gıda

Kenyalı Kadınlar tarımda sessizce devrim yapıyor

0

Joseph Erbentraut tarafından The Huffington Post‘ta yayınlanan haberi Yeşil Gazete gönüllü çevirmeni Ayşe Zeynep Pamuk‘un çevirisiyle sunuyoruz.

***

Yakın zamana kadar tarıma elverişsiz koşulları nedeniyle Kenya, geçimlerini doğadan sağlamaya çalışan halk için birçok zorluk teşkil ediyordu. Fakat şimdi kendini yenilikçi tarım tekniklerini yaymaya adamış bir organizasyonun çabalarıyla bu durum değişmek üzere ve bu sessiz devrimde kadınlar ön saflarda yer alıyor.

GROOTS Kenya üyeleri çuval tarımını tanıtırken | GROOTS Kenya/Facebook

GROOTS Kenya üyeleri çuval tarımını tanıtırken | GROOTS Kenya/Facebook

Thomson Reuters Vakfı’nın geçen ay yayınlanan haberine göre Uluslararası Kadın Grupları Ağı GROOTS’un (Grassroots Organisations Operating Together in Sisterhood) Kenya ayağı, kadınları çuvalda tarıma teşvik ederek, onların yetiştirilen ürünlerle hem ailelerini beslemelerine hem de geçimlerini sağlamalarına yardımcı oluyor.

Çuvalda tarımda toprak, gübre ve çakıl taşı ile doldurulan çuvalların üst ve yan kısımlarındaki deliklerden bitkiler büyüyebiliyor. Bu yöntem az toprak ve su ihtiyacı nedeniyle zaten bu kaynakları kıt olan bölgede diğer geleneksel tarım yöntemlerine tercih ediliyor. Bu şekilde ıspanak ya da pancar gibi sebzeler bölgenin düzensiz koşullarına rağmen yetiştirilebiliyor.

GROOTS’un Facebook sayfasındaki bir habere göre bölgedeki çabalar Kenya hükümetinin de ilgisini çekmiş durumda ve yetkililer bölgeyi ziyaret ederek çalışmaları inceliyorlar. “Çuvalda tarım” yöntemi GROOTS üyelerinin verdiği eğitimlerle iş olanağı da sağlıyor. İtalyan Uluslararası Dayanışma Organizasyonu (Cooperazione Internazionale – COOPI)’nin projesiyle çalışmalar Nairobi’nin yoksul mahallelerine de taşınmış.

Çuvalda tarımın etkileri, Kenya sınırlarını aşarak Zambiya ve Zimbabve’ye de yayıldı. GROOTS’un Kenya’daki çalışmaları ise sadece bu girişimle sınırlı kalmıyor. Organizasyonun diğer girişimleri arasında HIV/AIDS üzerine bilgilendirme çalışmaları, mülk sahipliği ve miras konusunda kadınları bilinçlendirmeye ve kadınların farklı alanlarda lider konumlarda varlıklarını arttırmaya yönelik eğitimler yer alıyor. Kadınların karar süreçlerinde doğrudan yer alarak kendi kaderlerini belirlemelerini amaçlayan organizasyon, katılımcıların düşüncelerini, sorunlarını ve deneyimlerini paylaşabileceği ve diğer kadınlarla bir araya gelebileceği bir platform sunuyor.

Haberin İngilizce Orijinali

Haber: Joseph Erbentraut

Yeşil Gazete için Çeviren: Ayşe Zeynep Pamuk

 

(Yeşil Gazete,  The Huffington Post)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.