Dünyaİklim KriziManşet

Kenya’da kuraklıkla mücadele için 34 milyon dolarlık proje başlatıldı

0

Kenya, iklim değişikliğinin ülkenin kurak bölgelerinde yarattığı etkiyi hafifletmek amacıyla 34 milyon dolarlık bir proje başlattı.

Yeşil İklim Fonu tarafından desteklenen beş yıllık projede, 500 bin hektarlık meralık alanın restore edilmesi ve ülkenin 11 ilçesinde kurak alanlarda yaşayan 620 bin kişiye yardım edilmesi planlanıyor.

En savunmasız bölgelere yardım edilecek

Kenya’nın Çevre ve Orman Bakanı Keriako Tobiko, bu ilçelerin Kenya’nın kara kütlesinin yüzde 80’ini oluşturduğunu ve iklim değişikliğinden en çok etkilenen bölgeler olduğunu açıkladı.

Global Citizen’ın aktardığına göre projenin duyurusunu yapmak için düzenlenen basın toplantısında konuşan Tobiko, “Bu bölgeler ve bu bölgelerde yaşayan kırsal ve göçebe topluluklar en savunmasız durumda. Bu program en çok hak eden vakaların ele alınmasına yardımcı oluyor” ifadelerini kullandı.

Beş yılda bir ciddi kuraklık yaşıyor

Diğer Doğu Afrika ülkelerinin yanı sıra Kenya’nın da her beş yılda bir yaşadığı La Niña hava döngüsü nedeniyle bu yıl ciddi bir kuraklıkla karşılaşacağı belirtiliyordu. Bu kuraklık nedeniyle milyonlarca insanın etkileneceği ve gıdaya ulaşmada zorluk çekeceği tahmin ediliyor.

Kenya’da yaşanan son ciddi kuraklık 2017 yılında meydana geldi. Kuraklık ve beraberinde getirdiği açlık krizi nedeniyle 2,7 milyondan fazla insan göç etmek zorunda kaldı.

Ekonomiye etkisi büyük

Kenya Ulusal İstatistik Bürosu‘nun 2018 yılında yaptığı çalışmasına göre, ülke, iklim değişikliğinin etkileri nedeniyle her yıl gayri safi yurtiçi hasılasının (GSYİH) yaklaşık yüzde 2,0-2,4’ünü kaybediyor.

Çalışma ayrıca, kuraklıkların her beş yılda bir Kenya’nın GSYİH’sının yüzde 8’ine mal olduğunu buldu. Bu proje ile iklim değişikliğinin ülke üzerindeki sosyal ve ekonomik etkilerinin hafifletilmesi amaçlanıyor.

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.