Dünyaİklim KriziManşet

Kenya’da kuraklık: 2,1 milyon insan açlık tehlikesinde

0
Fotoğraf: Shutterstock

Kenya’da yaklaşık 2.1 milyon insan, ülkenin yarısını etkileyen kuraklık nedeniyle açlık tehlikesi altında.

Ulusal Kuraklık Yönetim Otoritesi (NDMA) tarafından yapılan açıklamada ülkenin kuzey, kuzeydoğu ve kıyı kesimlerindeki 23 ilçede yaşayan insanların, mart ve mayıs aylarındaki yağışların azlığı nedeniyle önümüzdeki altı ay boyunca gıda yardımına “acil ihtiyaç” duyacağı belirtildi.

Gıda krizinin Covid-19 pandemisi ve yağış rejimlerinde iklim krizine bağlı düşüş nedeniyle kötüleştiği belirtilen açıklamada önümüzdeki üç ayda da yağışların az olmasının beklendiği ve durumun daha da kötüleşeceği uyarısı yapıldı.

Ulusal felaket ilan edildi

The Guardian’ın aktardığına göre geçtiğimiz hafta Başkan Uhuru Kenyatta kuraklığı ulusal bir felaket ilan etmiş, “kapsamlı kuraklık azaltma önlemleri” vadetmişti.

Kenya’daki BM Gıda ve Tarım Örgütü, ülkenin temmuz ve kasım ayları arasındaki kuraklığın etkilerini hafifletmek için 9,4 milyar Kenya şiline (62 milyon sterlin) ihtiyacı olduğunu söylüyor.

Çekirge, sel ve çatışma

Kenya Kızıl Haç Genel Sekreteri Asha Mohammed, ise kuraklıktan etkilenen ilçelerin çoğunun zaten çöl çekirgesi istilaları, ani seller ve azalan kaynakların yol açtığı aşiret çatışmalarıyla uğraşmak zorunda kaldığını belirtti.

Kuraklıktan etkilenenlerin sadece çiftçiler değil, aynı zamanda az bulunan gıda için daha yüksek fiyatlar ödemek zorunda kalan kentsel alanlardaki insanlar olduğunu belirten Mohammed, “Bu ilçelerde kentsel alanlara ulaşan bazı yiyecekler var ama çok az satın alma gücü var çünkü birçoğu pandemi nedeniyle işini kaybetti” dedi.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.