Kenya’da kuraklık: 2,1 milyon insan açlık tehlikesinde

Çöl çekirgesi istilaları, sel, pandemi ve azalan kaynakların yol açtığı aşiret çalışmaları ile mücadele eden ülkede etkili olan kuraklık, ulusal felaket ilan edilmesine neden oldu.

Kenya’da yaklaşık 2.1 milyon insan, ülkenin yarısını etkileyen kuraklık nedeniyle açlık tehlikesi altında.

Ulusal Kuraklık Yönetim Otoritesi (NDMA) tarafından yapılan açıklamada ülkenin kuzey, kuzeydoğu ve kıyı kesimlerindeki 23 ilçede yaşayan insanların, mart ve mayıs aylarındaki yağışların azlığı nedeniyle önümüzdeki altı ay boyunca gıda yardımına “acil ihtiyaç” duyacağı belirtildi.

Gıda krizinin Covid-19 pandemisi ve yağış rejimlerinde iklim krizine bağlı düşüş nedeniyle kötüleştiği belirtilen açıklamada önümüzdeki üç ayda da yağışların az olmasının beklendiği ve durumun daha da kötüleşeceği uyarısı yapıldı.

Ulusal felaket ilan edildi

The Guardian’ın aktardığına göre geçtiğimiz hafta Başkan Uhuru Kenyatta kuraklığı ulusal bir felaket ilan etmiş, “kapsamlı kuraklık azaltma önlemleri” vadetmişti.

Kenya’daki BM Gıda ve Tarım Örgütü, ülkenin temmuz ve kasım ayları arasındaki kuraklığın etkilerini hafifletmek için 9,4 milyar Kenya şiline (62 milyon sterlin) ihtiyacı olduğunu söylüyor.

Çekirge, sel ve çatışma

Kenya Kızıl Haç Genel Sekreteri Asha Mohammed, ise kuraklıktan etkilenen ilçelerin çoğunun zaten çöl çekirgesi istilaları, ani seller ve azalan kaynakların yol açtığı aşiret çatışmalarıyla uğraşmak zorunda kaldığını belirtti.

Kuraklıktan etkilenenlerin sadece çiftçiler değil, aynı zamanda az bulunan gıda için daha yüksek fiyatlar ödemek zorunda kalan kentsel alanlardaki insanlar olduğunu belirten Mohammed, “Bu ilçelerde kentsel alanlara ulaşan bazı yiyecekler var ama çok az satın alma gücü var çünkü birçoğu pandemi nedeniyle işini kaybetti” dedi.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Alaplı’daki doğal gölün bitmeyen çilesi: Şimdi de hafriyat ve moloz yığılıyor

Eski taş ocaklarının çukurunda kendiliğinden oluşan ve içinde yaşayan balıklarıyla canlı bir göl haline gelen Alaplı Gölü'nü yok etme girişimlerine bir yenisi eklendi.

Karacasöğüt’te 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı’na marina için ÇED gerekli değilmiş

Marmaris'te 1. Derece Arkeolojik Sit alanına yat iskelesi ve turizm tesisi projesine valiliğin verdiği 'ÇED gerekli değil' kararı İdare Mahkemesi'nce de uygun bulundu.

[COP29] Petrol zengini Suudi Arabistan müzakereleri sabote ediyor

Suudi Arabistan delegeleri, Bakü'deki iklim zirvesinde fosil yakıtlardan uzaklaşma, adaptasyon, iklim taahhütleri gibi kritik konulardaki müzakereleri her fırsatta engelliyor.

[COP29] Fosil yakıt sübvansiyonlarını kaldırma koalisyonuna üç ülke daha katıldı

Birleşik Krallık, Yeni Zelanda ve Kolombiya'nın katılmasıyla 'Sübvansiyonlar Dahil Fosil Yakıt Teşviklerinin Aşamalı Olarak Kaldırılması Uluslararası Koalisyonu'na üye ülke sayısı 16'ya yükseldi.

Yerel örgütler ‘nefes alan Türkiye’ için kömürden adil çıkış istiyor

16 yerel iklim ve çevre örgütü, COP29'a kalabalık bir heyetle katılan Türkiye'den kömürden adil bir çıkış takvimini açıklamasını talep etti.

EN ÇOK OKUNANLAR