İklim KriziManşet

Kenya’da bir günde 100 milyon fidan dikmek için ulusal tatil ilan edildi

0

Doğu Afrika ülkesi Kenya‘da, hükümetin 10 yılda 15 milyar ağaç dikme planı kapsamında, bir günde 100 milyon fidan dikilebilmesi için ulusal tatil ilan edildi. Kenya Çevre Bakanı Soipan Tuya, her bir Kenyalının bu girişimi sahiplenmesini umduklarını söyledi.

Proje iklim kriziyle mücadele amacıyla başlatıldı. Buna göre, her bin Kenyalının en az iki fidan dikmesi ve 100 milyon hedefine ulaşılması hedefleniyor. Bugün için devlete ait fidanlıklara 150 milyon fidan dağıtıldı, bunlar önceden belirlenen kamusal alanlara dikilmesi için halka verildi. Devlet aynı zamanda, herkesin kendi bahçe veya tarlasına ayrıca satın alacakları iki fidan dikmesi için de çağrıda bulundu.

Kenya’nın ikinci büyük nehri Athi yakınında fidan dikilen bir noktada BBC‘ye konuşan Stephen Chelulei,  “Buraya ağaç dikmeye geldim çünkü su seviyemiz düşüyor. Nehir kaynağında bile su seviyesi çok düşük, ağaç kalmadı. Çocuklarımızın yaşayacak bir yeri olması için iklim krizini tersine çevirmeliyiz” dedi.

Dikilen ağaçlar takip edilecek

Kenya hükümetinin kampanyası kapsamında geliştirilen “Jaza Miti” isimli bir uygulama sayesinde, bugün halk tarafından dikilen ağaçların türü ve yaşı takip edilebilecek. Uygulama, nereye hangi ağacın dikilip dikilemeyeceği konusunda da bilgi sağlıyor.

Öte yandan özellikle büyük şehirlerde yaşayan birçok kişinin ağaç dikmek yerine ekstra tatilin tadını çıkardığı, Kenya hükümetinin ise birçok ormanda kerestecilik faaliyetlerini yasaklamazken düzgün organize edilmemiş bir ağaç dikme kampanyası başlattığı eleştirileri de yapılıyor.

Hükümet ise ülkedeki yağmur sezonunun aralık ayında son bulmasından önce 500 milyon ağaç daha dikilmesini hedefliyor

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.