Türkiye

KCK soruşturmasında Evrim Alataş’a arama kararı

0

Diyarbakır Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığı, Sarmaşık Derneği hakkında “KCK” soruşturması başlattı. Soruşturma kapsamında 12 Nisan 2010 yılında hayatını kaybeden gazeteci-yazar Evrim Alataş hakkında arama kararı çıkarıldı.

Diyarbakır’da yoksullara yardım yapmak amacıyla 2006 yılının başında kurulan ve kurucuları arasında AKP ve CHP yöneticileri ile iş adamları ve belediye başkanlarının da bulunduğu Sarmaşık Derneği hakkında, Diyarbakır özel yetkili cumhuriyet başsavcılığı “KCK” soruşturması başlattı. Soruşturma kapsamında derneğin kuruluş çalışmalarında yer alan ve ilk yönetim kurulu üyeleri arasında bulunan 12 Nisan 2010 yılında kanser nedeniyle hayatını kaybeden gazeteci-yazar Evrim Alataş da ifadeye çağrıldı.

Açılan soruşturma kapsamında şu ana kadar 31 kişinin polis nezaretinde savcılığa giderek ifade verdiği öğrenilirken, Alataş hakkında arama kararı çıkartıldı.

Diyarbakır özel yetkili cumhuriyet başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında ifadeye çağrılanlara, Sarmaşık Derneği’nin KCK denetiminde olup olmadığı, gıda yardımı yapılan ailelerin yüzde 54’ünün PKK sempatizanı olup olmadığı, yardım edilenlerin nasıl tespit edildiği yönünde soruların sorduğu öğrenildi.

Diyarbakır’da her gün açlık sınırındaki 3 bin aileye kuru gıda yardımında bulunan ve Van’da yaşanan depremin ardından bin depremzedeye düzenli olarak gıda yardımında bulunan Sarmaşık Derneği’nin kurucuları arasında yer alan isimler şöyle:

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, AKP eski Diyarbakır Milletvekili Kutbettin Arzu, Diyarbakır Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Raif Türk, Diyarbakır Ticaret Borsası Başkanı Fahrettin Akyıl, Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Pir Sultan Abdal Derneği Başkanı Fuat Hayri Demir, Müstakil Sanayici İşadamları Derneği Diyarbakır Şube Başkanı Ahmet Fikret Öcal, Güneydoğu Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Şah İsmail Bedirhanoğlu.

EVRİM ALATAŞ KİMDİR?

1976’da Malatya’nın Akçadağ ilçesine bağlı Gölpınar Köyü’nde Alevi Kürt bir aileden dünyaya geldi. 1994 yılında gazeteciliğe başladı ve Yeni Politika, Demokrasi, Özgür Bakış, Ülkede Özgür Gündem gibi gazetelerde muhabir ve editör olarak görev aldı.

Evrensel, Birgün, Özgür Politika gazeteleri, Esmer dergisi ve son olarak Taraf gazetesinde köşe yazarlığı yaptı. Yazıları Birikim, Amargi ve Tiroj dergileri ve Radikal 2’de de yayımlandı.

Aram Yayınları’nca 2003 yılında yayımlanan”Mayoz Bölünme Hikayeleri” başlıklı kitabın da yazarıydı. “Her Dağın Gölgesi Deniz’e Düşer” kitabı İletişim Yayınları’ndan Ağustos 2009’da yayımlandı.

Diyarbakır’da anne ve babaları JİTEM tarafından öldürülen iki çocuğu anlatan “Min Dit”in (Ben Gördüm) senaryo yazarlarından olan Evrim Alataş’ın  ilk film çalışması Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde Behlül Dal Jüri Özel Ödülü’nü kazanmıştı.

Evrim Alataş, 12 Nisan 2010 tarihinde uzun süredir mücadele ettiği kansere yenilerek Diyarbakır’da bulunan evinde yaşama veda etti.

(EmekDunyasi.Net/DİHA)

More in Türkiye

You may also like

Comments

Comments are closed.