ManşetTürkiye

KCK Davası başka kente taşınabilir

0
KCK Ana Davası‘nın 26. duruşmasında savcı davanın başka bir ile nakli için gerekli mütaalanın hazırlanması amacıyla süre istedi, mahkeme duruşmayı erteledi.
Aralarında seçilmiş milletvekilleri, belediye başkanları ile insan hakları savunucularının da yer aldığı 104’ü tutuklu 152 Kürt siyasetçisinin yargılandığı “KCK” davasının 26’ncı duruşmasında İHD Diyarbakır Şube Başkanı Muharrem Erbey‘in Kürtçe konuşması üzerine mahkeme, “Erbey bilinmeyen dilde konuştu” diyerek mikrofonu kapattırdı. 25 Ağustos’a ertelenen duruşma için iddia makamının, davanın başka bir kentte nakledilmesi için talep ettiği süre kabul edildi.
“KCK” davasının Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen 26’ncı duruşmasına devam edildi. Duruşmaya Nizamettin Onar, Zeynel Mat, İhsan Sevitek, Abdurrahman Tanrıverdi, Adnan Bayram ve Veysi Akar‘ın yanı sıra önceki başvurusu doğrultusunda ifade vermek için Diyarbakır İHD Şube Başkanı Muharrem Erbey, geniş önlemler altında duruşma salonuna getirildi. Duruşmayı BDP‘li vekillerin yanı sıra HAKPAR, KADEP, EMEP ve BDP’li yöneticiler de izledi.

Sanık avukatlarının katılmadığı duruşmada, İzmir Barosu’ndan Özkan Yücen ve Batman Barosu’ndan Zeki Ekmen katıldı. Duruşma sanıkların yoklaması ile başladı. Daha sonra önceki celsede mahkemenin OCAS sistemiyle talep ettiği avukat görevlendirmesinin ardından Diyarbakır Barosu’nun OCAS sistemi ile ilgili şifreyi değiştirmesiyle ilgili hususa ilişkin de tutanak tutan mahkeme, tutanağı dosyaya koydu.
Önceki celsede ifade vermesi beklenen ancak mazeret bildirerek duruşmaya katılmayan İHD Diyarbakır Şube Başkanı Muharrem Erbey’e ifade ile ilgili konuşup konuşmayacağı soruldu. Erbey, Kürtçe cevap vererek “Ez bawerim, di celseya borî de daxwaznameya min ji hêla dadgehê ve şaş hatiye fêm kirin (İnanıyorum ki geçen celsede verdiğim dilekçe mahkeme tarafından yanlış anlaşıldı)” der demez mahkeme başkanı, Erbey’in mahkemenin anlamadığı bir dilde ifade verdiğini belirterek, mikrofonu kapatma talimatı verdi ve mikrofon kapatıldı. Ardından iddia makamı, sanıkların tutukluluk hallerinin devamını isteyerek, mahkemenin başka yere nakledilmesi için mütalaanın hazırlaması için süre talebinde bulundu.
Daha sonra söz alan Batman Barosu Avukatı Zeki Ekmen, duruşma zabıtlarının başından sonuna kadar hukuka aykırı tutulduğunu ve davanın hukuk çerçevesinde işlemediğini belirtti. Sanıklara bugüne kadar savunma hakkı verilmediği ve bu nedenle insan hakları sözleşmelerinin ihlal edildiğini belirten Ekmen, savunma hakkının adil bir şekilde sağlanmasını talep etti.
İzmir Barosu avukatlarından Özkan Yücen de, “Sanıklara savunma hakkı tanınmamıştır. Bu sağlanmadan diğer hususlara geçilmesi mümkün değildir” diyerek, savunma hakkının tanınması halinde avukatların da duruşmalara katılmasının mümkün olmadığını belirtti. Yücen, sanıkların düşündükleri ve onunla yaşam buldukları anadilleriyle yapılmak istenen savunmanın mahkeme tarafından bir an önce kabul edilmesini vurgulayarak, sanıkların avukatlarda özel vekaletleri bulunduğu için baronun avukat atamasının mümkün olmadığını belirtti. Yücen, bunun da hukuka aykırı olduğunu vurguladı.
Ardından Mahkeme Başkanı “Delilleri okumak istiyoruz, katılmak istiyor musunuz” diye avukatlara sordu. Her iki avukat da “Hayır usule uygun yargılama yapılmadığı takdirde katılmıyoruz. Savunma olanağı tanınmadığı müddetçe delil ikamesinin yapılması mümkün değildir” dedi.
Daha sonra mahkeme duruşmaya ara verdi. Aranın ardından duruşmaya devam eden mahkeme heyeti, verdiği ara kararda delilerin okunması ile ilgili verilen kararın bir kısım sanık müdafilerinin katılmaması nedeniyle delil okunmasına geçilemediğini kaydetti. Mahkeme sanıkların tutukluluk hallerinin devamına, 6 tutuklu sanığın bir sonraki duruşmada hazır edilmesine, Diyarbakır Barosu’na müzakere yazılarak sanık için yeniden müdafi atanmasının yapılmasına, Baro tarafından şifresi değiştirilen OCAS sistemi nedeniyle kalem ile müdafi atanmasına, Kürtçe savunma ile ilgili yapılan talebin daha önceki celselerde verilen kararlar çerçevesinde reddine, davanın nakli ile ilgili iddia makamının mütalaanın hazır edilmesi için istediği süre talebinin kabul edilmesine karar vererek, duruşmayı 25 Ağustos tarihine erteledi. (Ajanslar)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.