Doğa MücadelesiManşetYerel

Kazdağları’nın rehabilitasyonu için Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’yla görüşülecek

0

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından Alamos Gold‘un Kazdağları‘nda altın çıkarma ruhsatı uzatılmadığı için şirketin izninin iptal etmesinin ardından, gözler şirketin alanda tekrar işlem yapıp yapmayacağına ve bölgenin rehabilitasyonuna çevrildi.

Bakanlık, şirketin orman alanında hiçbir işlem yapamayacağını bildirdi ve altın çıkarılabilmesi için de tüm süreçlerin yeniden başlaması gerektiğini ifade etti.

Tarım ve Orman Bakanlığı’ndaki yetkililer, sahanın rehabilitasyonunun da mümkün olduğunu, fakat bunun için öncelikle Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı‘yla görüşüleceğini kaydetti.

‘Şirketin izni Bakanlık tarafından iptal edildi’

Hürriyet‘ten Aysel Alp‘in haberine göre, Hürriyet’e bilgi veren bakanlık yetkilileri, şirketin ruhsat süresi dolmadan önce Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü’ne (MAPEG) temdit başvurusu yapması ve MAPEG’in bu başvuruyu uygun bularak uzatma kararı vermesi durumunda da şirketin izin süresinin son günü mesai bitimine kadar Orman Bölge Müdürlüğü’ne müracaat etmesi gerektiğini belirtti.

Ancak, şirketin ruhsat süresinin dolmasına rağmen, Bakanlık’a yeni ruhsatın gelmediğini ifade eden yetkililer, şu bilgileri paylaştı:

Ya MAPEG’e zamanında başvurmadılar ya da MAPEG başvuruyu uygun bulmadı ki ruhsat uzatım kararı verilmedi. Alamos Gold da izin süresi son günü mesai bitimine kadar ilgili bölge müdürlüğümüze iznin yenilenmesi talebinde bulunamadı. Dolayısıyla da şirketin izni Bakanlıkça iptal edildi.”

Süreç sil baştan

Bakanlık yetkilileri, MAPEG’in Tarım ve Orman Bakanlığı’nın izin iptalinin ardından şirkete ruhsat vermesi durumunda da şu aşamalardan geçileceğini anlattı:

Şirket ilk kez başvuruyormuş gibi tüm prosedürleri yerine getirmesi gerekir. Bize de yeniden izin başvurusunda bulunmalıdır. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan ÇED, valiliklerden gayri sıhhi müessese gibi bir dizi iznin alınması gerekir. Tarım ve Orman Bakanlığı olarak biz de yeniden değerlendiririz, uygun bulursak izin veririz, bulmazsak vermeyiz. İzin vermek zorunda değiliz.”

Önce Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’yla görüşülecek

“Kesilen 350 bin ağacın, sıyrılan toprağın ardından kel tepeleri rehabilite edecek misiniz, oraları yeniden ağaçlandırmak mümkün olur mu?” sorusunu Bakanlık yetkilileri şöyle cevapladı:

Bizdeki verilere göre kesilen ağaç sayısı 350 bin değil. Ayrıca teşkilatımız öyle zor yerleri ağaçlandırmayı başarıyor ki elbette orayı da yeniden rehabilite edebiliriz. Ama öncelikle Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile bir görüşme yapıp bu sahaya ilişkin düşüncelerini öğrenip, ondan sonra yapmamız gerekeni yaparız.”

You may also like

Comments

Comments are closed.