EkolojiKazdağları GünlüğüManşetTürkiye

Kazdağlarını harap eden Doğu Biga Madencilik Müdürü: 30 yıldır bekliyoruz, üç-beş ay daha bekleriz

0
 

Süreç hala belirsiz

Kaz Dağları, uzun yıllardır altın madeni işleten şirketlerin hedefinde. Biga Yarımadası’nın yaklaşık yüzde 80’ine altın madeni ruhsatı verilmiş durumda. En son Temmuz 2019’da, Kanadalı Alamos Gold şirketinin Türkiye’deki iştiraki Doğu Biga Madencilik’in Kirazlı’daki altın madeni projesine karşı başlayan protestolar kitlesel bir eyleme dönüşmüştü.

Çevre aktivistleri on binlerce ağacın kesilmesinin ardından başlayan ‘Su ve Vicdan Nöbeti’nde 425 gün bölgede gece gündüz bekledi. Bu arada şirketin her 10 yılda bir yenilenmesi gereken ruhsatının süresi doldu. Ekim 2019’da Alamos Gold’a süre uzatımı yapılmadı. Şirket de bu nedenle faaliyetlerini durdurduğunu açıkladı. Aradan aylar geçmesine rağmen Kanadalı şirketin Kazdağları’nda yeniden faaliyetlerine başlayıp başlamayacağı belirsizliğini koruyor.

Doğu Biga Madencilik Genel Müdürü Ahmet Şentürk ise şirketin o bölgede 60 yıllık izni bulunduğunu belirterek 30 yıl beklediklerini ve birkaç ay daha bekleyebileceklerini söyledi.

 

İznin yenilenmemesinin söz konusu olmadığı öne süren Şentürk yapılmayan ruhsat yenilemesinin yapılacağını inandıklarını söyledi.

 

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.