EkolojiDoğa MücadelesiGünün ManşetiKazdağları GünlüğüManşet

Kazdağları’ndan iyi haber: Maden arama ruhsatı yenilenmedi, proje ertelendi

0

Haber: Elif Ünal

Kazdağları’nda protestolara neden olan Kanada merkezli Alamos Gold ve yerli ortağı Doğu Biga Madencilik’in maden arama ruhsatının süresi 13 Ekim tarihinde sonlandı. Alamos Gold, internet sitesi üzerinden yaptığı duyuruda “Ruhsat yenilenmesini beklemek üzere Kirazlı Altın Madeni Projesi’ndeki tüm inşaat faaliyetlerini askıya aldıklarını” bildirdi.  “Yenilenme zamanındaki belirsizlik nedeniyle 2020 sonlarında başlaması planlanan proje tarihini ertelemek durumunda kaldıklarınının” belirtildiği açıklamanın devamında şu ifadeler yer aldı:

“Şirketimiz ruhsatın yenilenmesi için tüm yasal gereklilikleri ve şartları yerine getirdi. Yereldeki proje ortağımız da bu süreci destekliyor ve Enerji ve inşaat faaliyetlerinin yeniden başlatılmasına olanak sağlayacak maden ruhsatlarının yenilenmesini güvence altına almak için Türkiye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile iletişim halinde çalışıyor”

Proje 2021 tarihine ertelendi

Doğu Biga Madencilik ise bugün sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada “Kirazlı Altın Madeni Projesi’nin 2020 olan işletme tarihini 2021 yılına ertelediğini” duyurdu.

Süheyla Doğan: Alanı boşaltmalarını isteyeceğiz

Yeşil Gazete’ye konuşan Kazdağı Koruma Derneği Başkanı ve Ekoloji Birliği eş sözcüsü Süheyla Doğan, ruhsat yenilememe ve erteleme kararının Kazdağları için yürütülen mücadelenin bir başarısı olduğunu belirtti. Açıklamasında “Ruhsatın yenilenmemesi için bu zamana kadar binlerce dilekçe yazdık” dedi.

Doğan, bundan sonraki adımlar için ise “Çanakkale Valiliği’ne ve Tarım ve Orman Bakanlığı’na alanı boşaltmaları için dilekçeler yazacaklarını” ve “Bakanlığa ruhsat vermemeleri için baskı oluşturmaya devam edeceklerini” söyledi.

Ekoloji Birliği: Alamos Gold bir saniye bile duramaz

Konuyla ilgili Ekoloji Birliği tarafından yapılan basın açıklamasında ise şu ifadeler kullanıldı: “Kirazlı Ruhsat Alanı artık madencilerin değil, sincaplarındır. Alamos Gold artık orada bir saniye bile duramaz. Güvenlik kulübelerini ve görevlilerini alarak acilen alanı boşaltmalıdır. Aksi takdirde işgalci konumda olacaktır. Çanakkale Valiliği’ni ve Tarım ve Orman Bakanlığı’nı acilen alanı boşalttırıp teslim almaya, mahkemelerimizi de alan ile ilgili durum tespiti ve yaratılan doğa tahribatının sorumluları hakkında yasal işlem yapmaya çağırıyoruz.”

Pınar Bilir: Daha önce de ertelemişlerdi

Çanakkale Kent Konseyi Başkanı Pınar Bilir ise gazetemize yaptığı açıklamada “Ertelemenin daha önceki yıllarda da birkaç kez verildiğini” belirtti. Geçtiğimiz 1 Mart’ta da benzer bir durdurma kararı verdiklerini hatırlatan Bilir, “Enerji Bakanlığı’ndan bir karar alınana kadar durduracaklarını söyledikleri zamanda arka sahada çalışmaya devam etmiş, ağaçları keserek resimlerde gördüğünüz o çıplak araziye sebep olmuşlardı” dedi; takipte kalınması gerektiğini belirtti.

Melis Tantan: Kimse rehavete kapılmamalı

81 gündür süren Kazdağları alanındaki çadır nöbetinden Melis Tantan ise “Biz burada olmaya devam edeceğiz” dedi. Erteleme durumunu “nöbetteki insanların ve bu konuyla ilgilenen kamuoyunun ısrarının bir başarısı” olarak değerlendiren Tantan açıklamasının devamında, “Bu bir kazanımdır ancak 2021’de kaldıkları yerden devam edecekler. O yüzden buradaki mücadele de onlar gidene kadar sürmeli ve kimse rehavete kapılmamalı. Burada olmanın önemi artmalı. Amacımız mücadeleyi daha da kalabalıklaştırmak” ifadelerini kullandı.

Konuyla ilgili görüş almak için aradığımız Doğu Biga Madencilik ise “konuyla ilgili çalışanların Çanakkale’de olması” gerekçesiyle bir açıklamada bulunmadı.

 

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.