Hayvan HaklarıManşet

Kazdağlarındaki alabalık ölümlerinin nedeni: Koçero Deresi’ne elektrik verilmesi

0
Anadolu Alabalığı (Salmo Macrostigma)

Çanakkale’nin Bayramiç İlçesi sınırlarında kalan Kazdağları’nın Dalaksuyu Mevkii Koçero Deresi’ndeki doğal kırmızı benekli alabalık ölümlerinin, büyük ölçüde, aküyle elektrik verilerek gerçekleştirildiği belirlendi.

Anadolu Alabalığı (Salmo Macrostigma)

Anadolu Alabalığı (Salmo Macrostigma)

Konuya dair araştırmalarını “Kaz Dağları Koçero Deresi Alabalık Ölümleri ile İlgili Alan Çalışması” başlıklı 5 sayfalık bir rapor halinde yayımlayan Bandırma 17 Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı, ticari değeri olmayan küçük balıkların, toplanmadığı için derede kaldığını belirtti.

İncelemelerinde ilginç bulgulara rastlayan Sarı, balık avlayanların suya aküyle elektrik vererek, balıkları telef ettiklerini saptadı. Sarı yetkilileri de uyarıp önlem alınmasını istediği bir yazılı açıklama da yaptı. Prof. Dr. Sarı, yaptığı yazılı açıklamada şunları belirtti:

35

Alabalık ölümlerine dair araştırmanın yapıldığı bölge

“Alanda gözlenen ölümlerin yeni gerçekleştiği, yavru ve küçük balıkların tamamen öldüğü, 20 santim civarında boya sahip balıklardan bazıların can çekiştiği görülmüştür. Balıkların kasılarak öldüğü, renklerinin siyahlaştığı ve ölümlerin daha çok küçük balıkları etkilediği gözlenmiştir. Ya da büyük balıklar toplandığı için ortamda sadece küçük balıklar kalmış olabilir.

Ölü balıkların gözlendiği alanda, bu alanın üst ve alt kısımlarında yapılan deneysel avcılıkta canlı kalmış olan balıklar yakalanmıştır. Daha sonra tekrar dereye salınan bu balıklarda, herhangi bir etkilenme gözlenmemiştir. Elde edilen bulgular ışığında balık ölümlerinin görüldüğü lokasyonda halen canlı balıkların görülmesi, ölümlerin kimyasal kökenli maddelerden kaynaklanmadığını, daha çok aşırı elektrik yüküne bağlı olarak gerçekleşmiş olacağı düşüncesini akla getirmektedir.

Araştırmayı Bandırma 17 Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı gerçekleştirdi

Araştırmayı Bandırma 17 Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı gerçekleştirdi

Bizim alana ulaşmamızla birlikte alandan ayrılan araçta bulunan kişi ya da kişilerin suya araç aküsü kullanarak elektrik vermiş olma ihtimalleri çok güçlüdür. Sadece 250-300 metrelik bir alanda balık ölümlerinin birikmesi, bu alanın alt ve üst kesimlerinde canlı balıklara rastlanılması ölümlerin aşırı elektrikten kaynaklanmış olma ihtimalini güçlendirmektedir. Alandan toplanan ölü balıkların daha çok küçük balıklardan ibaret olması, elektrik verildikten sonra büyük balıkların toplanarak alındığını, geriye pazar değeri olmayan küçük balıkların kaldığını düşündürmektedir.”

Prof Dr. Mustafa Sarı, balık ölümlerinin önlenebilmesi için, yöneticilerin harekete geçmesi gerektiğini belirterek, yetkilileri göreve çağırdı. Denetimlerde rastlanılan kaçak avcıların cezalandırılmaları gerektiğini söyleyen Sarı, “Bu cezaların duyuruları yapılmalıdır. Alanın en yakın yerleşim yerine yaklaşık 30 kilometre uzaklıkta olması müdahaleyi güçleştirmektedir. Bu durumda yerel halkta alabalığın korunmasına ilişkin hassasiyet geliştirilmelidir ve bu amaçla tarafımızdan geliştirilecek eğitim materyalleri kullanılarak köylerde sohbet toplantıları organize edilmesi faydalı olacaktır. Alabalığın ekolojik önemi ve bilinirliğinin artırılması için yerel ve ulusal medya ile işbirliği yapılmalı, ayrıca afiş, broşür, web sayfası gibi çeşitli tanıtım materyalleri geliştirilmelidir. Özellikle çevreyle ilgilenen sivil toplum kuruluşları ile ortak hareket edilmelidir” dedi.

Prof. Dr. Mustafa Sarı’nın Kaz Dağları Koçero Deresi Alabalık Ölümleri ile İlgili Alan Çalışması raporuna kazdağı_alabalık_raporu dosyası üzerinden erişim mümkün.

 

(Yeşil Gazete, DHA)

You may also like

Comments

Comments are closed.