Doğa MücadelesiEkolojiKazdağları GünlüğüManşet

Kazdağları’nda siyanürlü altına karşı ‘su ve vicdan nöbeti’ başladı

0

Çanakkale’nin tek içme ve kullanma suyu kaynağı olan Atikhisar Barajı havzasındaki siyanürlü altın madenine karşı bölge halkı, çevre örgütleri ve Çanakkale Belediyesi ‘su ve vicdan’ nöbetine başladı.

BirGün Gazetesi’nden Anıl Ataş’ın haberine göre altın madeni açılmak istenen Kirazlı-Balaban’da 26 Temmuz’da başlayan nöbet Kazdağları’ndaki maden faaliyetlerine son verilinceye kadar devam edecek.

ÇED olumlu kararına karşı açılan dava henüz sonuçlanmadan Çanakkale Valiliği İl Özel İdaresi tarafından verilen “Gayrisıhhî Müessese”izniyle sahada fiilen çalışmalarına başlayan Alamos Gold’un taşeronu olan Doğu Biga Madencilik, bölgede 195 binden fazla ağacı katletmişti.

Ege ve Marmara Çevre Belediyeler Birliği temsilcilerinin ağaç katliamının yapıldığı, madencilik faaliyetinin yürütüldüğü alanda yapılan incelemenin ardından gerçekleştirilen basın açıklamasıyla firmanın yaşam alanlarına dönük bu saldırısına karşı alanı terk etmesi için üç gün süre vermişti. Süre sonunda firmanın alandan çekilmemesi üzerine Çanakkale Kent Konseyi Çevre Meclisi tarafından ‘su ve vicdan nöbeti’ kararı alındı.

Süreçle ilgili BirGün’e konuşan Çanakkale Belediyesi Başkan Yardımcısı İrfan Mutluay “Çanakkale halkına belediye temiz su götürmekte mükelleftir. Çanakkale Belediyesi de buradan yola çıkarak kendi halkının zehirlenmesine, suyunun kirletilmesine izin vermeyecek. Nöbetimiz kitleselleşerek devam edecek. Bu firma bu alandan çekip gidene kadar, Kaz Dağları’ndaki madencilik faaliyetinin işgali son bulana kadar mücadelemiz sürecek” dedi.

Çanakkale Kent Konseyi Çevre Meclisi’nden Pınar Bilir de, bölgenin kendine ait bir ekosistemi olduğunu vurgulayarak, “Burayı korumak için herhangi bir evraka veya belgeye gerek yok. Burası doğal yaşamında zengin bir coğrafya, böyle bir coğrafyada böyle bir yatırım olamaz. Bu kabul edilebilir değil. Biz de hem burayı hem de hayatımızı korumak için nöbete başladık” ifadelerini kullandı. Nöbetin eylemlerinin  son noktası olduğunu belirten Bilir, “Maden çalışmaları son bulana kadar 7/24 burada olacağız, her gün de inşaat alanının önünde açıklamalarımızı yapacağız. Biz burada yaşam mücadelesi veriyoruz, hayatlarımızı iki üç kişinin cebi dolsun diye satacak değiliz” dedi.

CHP Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek de açıklamalarıyla nöbete destek verdi.

You may also like

Comments

Comments are closed.