Doğa MücadelesiEkolojiManşet

Kazdağları’nda Ciner iştiraki firmaya ruhsat: Aynı entrika, aynı oyun

0

ÇANAKKALEBayramiç ilçesi Kuşçayır Köyü’nde 2012’de altın-bakır madeni ruhsatı alan Park Teknik Elektrik Madencilik Turizm San. Tic. A.Ş. yeni bir ÇED süreci başlattı.

Altın ve bakır madeni ruhsatı bulunan firma Bakanlığa başvurarak ikinci maden izni aldı:

“Bakanlık temsilcileri gelip alanda tespit yapmış, kuvars da varmış, çıkarılabilirmiş…”

Bu sözler, Kazdağları için yıllardır maddi, manevi mücadele veren direnişçilerin ağzından dökülüyor. Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği tarafından söz konusu şirket ve araziye ilişkin açıklamada şu sözlerle isyan edildi:

“Bu filmi çok izledik. Diğer şirketler de aynı yola başvurdu. Park Teknik’a ait ruhsat, altın-bakır madeni ruhsatıdır! Kuvars, feldspat ve halloysit ile bizi kandırmayın! Siz de kanmayın! Ya da bile bile alet olmayın! Şirketin tek bir ruhsatının alanı bin 632 hektardır, diğer ruhsatları ile alan çok daha da büyüktür. Gerçek niyetini gizleyen şirkete 23 hektar için ‘ÇED Gerekli Değildir‘ izni vermeyin! Dosyayı aynen iade edin!”

Bayramiç, Kuşçayır

Projenin ruhsat alanı ise 25 hektarın altında; 23,98. Projelerin 25 hektarın altında kalması Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Yönetmeliği’nin radarına girmemesini sağlıyor. 25 hektarın altındaki araziler için ÇED istenmiyor.

Park Teknik Elektrik Madencilik Turizm San. Tic. A.Ş. bir CİNER iştiraki. Büyük hisse Park Holding’e, küçük hisse ise Turgay Ciner’a ait.

Dernek tarafından yapılan açıklamada ise şirketin bu alanın yanında başka bir ruhsat için 2013’te işletme izni aldığını ve halihazırda faaliyette bulunduğunu belirtiliyor.

Atikhisar Barajı’nın uzak koruma mesafesine yalnızca 700 metre olduğunu aktaran aktivistler açıklamada şu ifadelere yer verdi:

“Baraj yakınlarındaki Kirazlı Altın Madeni projesinden kurtulduk derken sırada daha Park Holding var, Koza Madencilik var…Çanakkale halkının tek içme suyu kaynağı olan Atikhisar Barajı için tüm Çanakkale halkı ayağa kalkmalı, değil mi? Kirazlı’da olduğu gibi…”

Dernekçe yapılan açıklamada ayrıca şirketin geçmiş kömür faaliyetlerine de değinildi:

“Şirketin işletmesinde olan ve Afşin-Elbistan B Termik Santrali için kömür üretimi yapılan Çöllolar açık kömür üretim sahasında 6 Şubat 2011’de ve 10 Şubat 2011’de meydana gelen heyelanlarda 11 işçi yaşamını yitirmiş ve şirket hakkında kamu davası açılmış.”

Şirketin halihazırdaki yönetim kurulu başkanı Hacı Mustafa Kıraç. 10 Şubat 2009’da Hürriyet’te yer alan habere göre; 21 Nisan 2005’te Gediz’in Gökler beldesinde bir kömür ocağında meydana gelen grizu patlamasında bir mühendis ile 17 işçi öldü, 2 işçi de yaralandı. Açılan kamu davasında maden ocağı şirketi yetkililerinden Hacı Mustafa Kıraç ve arkadaşları 1-2 yıl gibi çeşitli hapis cezalarına çarptırıldı.

Park Holding ile Pilot Gold yan yana

Projenin hemen bitişiğinde Liberty Gold ve Teck Madencilik A.Ş.’nin iştiraki olan Orta Truva A.Ş.’ye ait bir proje bulunuyor. O projede şirket 2019’da kuvars için iki ayrı ÇED süreci başlatmış, aktivistlerin yoğun tepkileri sonucunda şirkete “ÇED Gereklidir” kararı verilmişti. Aktivistler söz konusu ÇED Raporu’nun hala hazırlanmamış olmasına tepkilerini de dile getirdi.

Öte yandan Liberty Gold’un Halilağa Bakır Madeni Projesi için Cengiz Holding’den son taksidini, altı milyon dolarını alması da Ağustos’ta gündeme gelmişti.

Görsel: TEMA

Şirket 6 Nisan 2021’de yayınladığı basın duyurusunda, Kuşçayırı Projesi kapsamında yaptıkları çalışmalar sonucunda projenin rezervinin ve değerinin üç kat arttığını duyurmuştu.

Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneğince yapılan duyuruda Çanakkale Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğüne ve vatandaşlara da şu sözlerle seslenildi:

“Maden Yasası ekolojik sistem yararına ve kamusal yarara göre yeniden düzenlenmelidir.

Kazdağı’nın her tarafı, yüzde 79’u madencilik ruhsatları ile kaplanmış durumda. Bölgemizde Çanakkale, Bayramiç, Lapseki, Çan, Ayvacık ve diğer ilçelerde sayısız proje var.

Sivil toplum örgütleri olarak yıllardır bunca proje ile uğraşıyoruz. Üstelik tek ekolojik yıkım alanı metalik madencilik de değil. Enerji, imar, altyapı gibi başka bir sürü alanda mücadele ediyoruz.

Hak arama mücadelesinde baskı ve göz altılara, yasaklamalara, para cezalarına maruz kalıyoruz. Astronomik rakamlara ulaşan hukuki mücadelesi için de kaynak yaratmakta çok zorluk çekiyoruz.

Tüm emek ve demokrasi örgütleri ve siyasi partileri ve halkımızı ekoloji mücadelesine daha fazla desteğe davet ediyoruz.”

Hacı Mustafa Kıraç kimdir?

Maden mühendisi olan Hacı Mustafa Kıraç, lisans derecesini 1978’te Hacettepe Üniversitesi Yerbilimleri Fakültesi Maden Mühendisliği Bölümü’nden aldı. MTA‘da 1979-1995 yılları arasında çeşitli maden işletmelerinde ocak mühendisi ve işletme müdürü olarak çalıştı.

1995-1997 yılları arasında Türkiye Taş Kurumu’nda Genel Müdür ve Yönetim Kurulu Başkanı olarak görev yaptı.

1997-2001 yılları arasında ise Enerji Bakanlığı‘nda Bakan Müşaviri olarak çalıştı ve bu görevinden emekli oldu.

2004-2011 yılları arasında KİAŞ Genel Müdürü görevinde bulundu. 2013’ten bu yana Ciner Grubu Enerji ve Maden Grubu‘nda üst düzey yöneticilik yapıyor ve aynı zamanda Ciner Grubu şirketlerinde Yönetim Kurulu üyesi olarak yer alıyor.

You may also like

Comments

Comments are closed.