ManşetDoğaKazdağları GünlüğüYerel

Kazdağları mücadelesi birinci yılına giriyor

0
Fotoğraf: Her Yer Kazdağları

Kazdağları’nda yapılmak istenen maden faaliyetlerine karşı başlatılan Su ve Vicdan Nöbeti 26 Temmuz tarihinde birinci yılına giriyor. Birinci yıl dönümünde Türkiye’nin dört bir yanında eş zamanlı olarak saat 15.00’da ortak basın açıklaması gerçekleştirilecek.

Su ve Vicdan Nöbeti yaptığı çağrıda bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Çağrıda “26 Temmuz 2019’da başladığımız Su ve Vicdan Nöbeti ile tüm kamuoyuna ve yetkili kurumlara haklı sesimizi duyurmayı başardık. 13 Ekim 2019’da da Kirazlı Balaban’da faaliyet gösteren şirketin işletme ruhsat süresi dolmuş ve yenilenmemiştir” denildi.

Dört talep

Nöbetin başlangıcındaki Kazdağları’na ilişkin taleplerin hatırlatıldığı açıklamada talepler şu şekilde sıralandı:

  1. Kirazlı’da bir an önce ağaç kesiminin durması
  2. Kirazlı’daki çalışmaların sonlandırılması
  3. Hukuki süreç bitmeden 2017 yılında sahada çalışma yapılmasına, ağaç kesimine müsaade edilmesine, GSMH’nın onaylanmasına izin veren tüm yetkililerin yargılanması
  4. Kirazlı başta olmak üzere Kazdağları ekosistemi içinde yer alan tüm metalik madencilik ruhsat ve projelerinin iptal edilmesi

Her yer Kazdağları olsun

Mücadelenin birinci yılını geride bıraktıklarını belirten Su ve Vicdan Nöbeti  “Tüm Türkiye’nin gözü kulağı Kazdağları’nda. Talep ettiğimiz her an herkesin yanımızda olduğunu biliyoruz. Bizlerde aynı şekilde her an ‘talana karşı’ desteğe hazırız” dedi.

Koronavirüs salgını sebebiyle kitlesel bir miting yerine herkesin bulunduğu yerde basın açıklaması okuyarak bu mücadeleye desteklerini sunmasının istendiği açıklamada  “Tüm Türkiye’yi 26 Temmuz 2020’de saat:15.00’de Kazdağları Hepimizin sloganıyla ortak basın açıklamamızı okumaya davet ediyoruz” ifadeleri kullanıldı.

Su ve Vicdan Nöbeti de 81 ili temsilen 26 Temmuz günü katliamın yaşandığı kirazlı şantiyesi önünde basın açıklaması gerçekleştirecek.

Çadırlı nöbet 352’nci gününde

Öte yandan, Kirazlı mevkiinde çadırlı nöbet tutan eylemciler ise hafta sonu yine her hafta Çanakkale merkezde gerçekleştirdikleri el ele eylemlerini gerçekleştirdi.

Sosyal mesafe kurallarına uygun bir şekilde insan zinciri oluşturan göstericiler “Alamos’u tahliye et” yazılı pankart açtı. Yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

Canımız Kazdağları’nı altın rantına kurban vermeyeceğiz! Önce Alamos Gold tahliye edilecek, sonra da alan rehabilite edilecek. Onlar ormandan gidene kadar, biz burayı terk etmiyoruz.

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.