EkolojiKazdağları GünlüğüManşet

Kazdağları direniyor

0

Kirazlı’daki altın madenciliği faaliyetlerinin durdurulması için binlerce kişi Çanakkale’de bir araya geldi.

Çanakkale’nin Kirazlı Köyü Balaban mevkiinde, Kanadalı Alamos Gold şirketinin,  yerli taşeronu olan Doğu Biga Madencilik eliyle açmak istediği altın madeni projesinin durdurulması için Çanakkaleliler ve çevre illerden gelen binlerce kişi protesto eylemi gerçekleştirdi. İskele meydanında akşam saatlerinde toplanan siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcileri ile vatandaşlar, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na seslenerek projenin derhal durdurulmasını ve iptal edilmesini istedi.

Çanakkale Belediyesi öncülüğünde CHP Genel Başkan Yardımcıları, milletvekilleri, STK’lar ve vatandaşlarla önce Atikhisar bölgesine gidildi, ağaç katliamları yerinde incelendi. İncelemenin ardından İskele Meydanı’nda gerçekleştirilen protesto eylemine, Çanakkale Milletvekili Av. Muharrem Erkek, CHP Genel Başkan Yardımcısı, Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, CHP YDK Üyesi Serdar Soydan, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Belediye Başkan Yardımcıları, CHP’li İlçe Belediye Başkanları, Çanakkale ve çevre illerden STK temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

‘Ölüler altın takamaz’

‘Ölüler Altın Takmaz’, ‘Altıncı Şirket Çanakkale’den Defol’, ‘Altın Madenciliği Doğa Yıkımıdır’ döviz ve pankartların yer aldığı eylemde konuşan Edremit Belediye Başkanı ve aynı zamanda Ege ve Marmara Çevre Belediyeler Birliği Başkanı Hasan Arslan şunları söyledi: “Ormanlık alanlar bulundukları ülkelerin çok önemli zenginlikleri olup, tüm canlılar için vazgeçilmez nitelikler taşır. Bunun en önemli örneği Kazdağlarıdır. Ülkemizin en güzel coğrafyası olan Biga Yarımadasının güneyinde yer alan Kazdağları, barındırdığı tarihsel, kültürel, ekolojik ve ekonomik değerleri nedeniyle, yeryüzünün en özgün yaşam kaynaklarının başında gelmektedir. Kazdağları bu bölgede yaşayan yaklaşık bir buçuk milyon insanın, bitkilerin, yaban hayatın, meraların, tarım alanlarının, en önemlisi de su kaynaklarının yaşam sigortasıdır.”

‘Çevreyi korumak devletin görevi’ 

Biga Yarımadası ve Kazdağları’nın son yıllarda maden arama faaliyetlerine yoğun şekilde açıldığına dikkat çeken Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ise “Bu yapılanlara faaliyet demek doğru değildir, bu yapılanlar düpedüz tacizdir, tecavüzdür. Herkes sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir. Çevreyi geliştirmek, çevre sağlığını korumak ve çevre kirlenmesini önlemek devletin ve vatandaşların ödevidir” diye konuştu.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca da “Ağaçlarımızın sesine kulak vereceğiz, susmayacağız. Bedeli ne olursa olsun, Kirazlı’daki o tepeyi teslim etmeyeceğiz” dedi.

Kanadalı şirketin ortağı Kazdağları ormanlarının ortasında açmayı planladığı altın madeni, şimdiden büyük harabiyet yarattı. ÇED sürecinin sona ermesini beklemeden başlatılan çalışmalar ormanda büyük ‘delikler’ açmaya başladı. Bölgeden çekilen fotoğraflarda, şirketin, altyapıyı hazırlamak üzere ormanın ortasında çok büyük bir alanı ağaçsızlaştırdığı ve bu alanlardaki orman örtüsünü ‘sıyırmaya’ başladığı görülüyor. Siyanürle altın çıkarılacak maden, Çanakkale’nin bölgenin suyunu karşılayan Atıkhisar Barajı’nın su toplama havzası içinde yer alıyor.

Uzmanlar ve sivil toplum çalışanları siyanürlü altın arama faaliyetinin gerçekleşmesi halinde, havanın, suyun ve toprağın bir daha düzelmeyecek şekilde zarar göreceğini belirterek; Kanadalı şirketin 10 yıl sonra gittiğinde, geride endemik bitkiler, hayvanlar ve ağaçların yok olduğu, su kaynaklarının kirlendiği, hayattan yoksun büyük bir çukur bırakacağı uyarısı yapıyor.

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.