EkolojiKazdağları GünlüğüManşet

Kazdağları destek bekliyor

0

Siyanürlü altın madeni projesi yüzünden talan edilen Kazdağları için imza kampanyası başlatıldı. Kanadalı firmanın ÇED raporuna aykırı işlem yapıldığını belirten TEMA çağrısında ‘Şimdi değilse ne zaman?’ diye sordu

 Çanakkale’nin Kirazlı mevkiine yapılması planlanan altın madeni projesine karşı TEMA, change.org’da imza kampanyası başlattı. “Kirazlı Altın Madeni’nde Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporuna aykırı işlem yapılıyor, işletme durdurulsun” diyen TEMA, Hepimizin en azından bir kere de olsa görmek istediği veya yerleşmek için hayalini kurduğu oksijen deposu Kazdağları varlığını koruyabilmek için desteğini bekliyor” çağrısı yaptı.

Kirazlı’da neler oluyor?

Kirazlı Altın Madeni Projesi, Mart 2019’da Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’ndan inşaat faaliyetlerine başlamak için işletme iznini aldı. Projenin ilk aşamaları proje alanındaki ormanların ve diğer bitki örtüsünün ortadan kaldırılması ve 45.650 ağacın kesilmesi olarak planlanmıştı. Haziran ayının ortasında yapılan tıraşlama ile ormanlarda büyük bir yara açıldı. Uydu görüntüleri üzerinde yapılan incelemeler, maden sahası ve  yol bağlantıları için yaklaşık 195 bin adet ağacın kesildiğini ortaya koyuyor. Buna göre ÇED raporunda belirtilenden dört kat daha fazla ağaç kesimi yapıldı.

Siyanürlü Altın Madenciliği

“Kirazlı Siyanürlü Altın İşletmesi” faaliyete geçmek için geri sayıma başladı. Çanakkale merkeze 30 km uzaklıkta olan maden alanı aynı zamanda 180 bin insanın tek su kaynağı olan Atikhisar Barajı ile aynı su havzasında yer alıyor.

Kazdağları’nın kuzey yamacında, meşe, çam ormanları ile birlikte dünyada sadece Türkiye’de yaşayan yedi bitki türünün yaşam alanı üzerine kurulması planlanan maden projesi hayata geçtiğinde 20 bin ton siyanür kullanacak ve siyanürle birlikte arsenik gibi birçok ağır metal ortaya çıkacak. Bütün bir kentin tek su kaynağı, Kazdağları’nın dereleri, yer altı suları, tarım alanları kirlilik; ormanları ve nadir bitkileri ise yok olma tehlikesi ile karşı karşıya.

Kampanyayla Çanakkale Valiliği ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan, ÇED’e aykırı olarak kesilen ağaç sayısını tespit etmeleri ve ÇED’e aykırı ilerleyen işletmeyi durdurmaları talep ediliyor.

İmzalamak için tıklayın

 

 

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.