Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği tarafından bu yıl dördüncüsü düzenlenen doğa festivali “Kazdağı Ekofest”, 15-19 Ağustos tarihleri arasında Kazdağı’nda gerçekleşti. Zeytin ağaçlarının gölgesinde, Kazdağı’nın serin sularının sesinde, doğanın kalbinde yaklaşık 650 doğa severi bir araya getiren Ekofest 2018, spor etkinlikleri, atölyeler, paneller, forumlar ve konserlerle dopdolu geçti.
Festival alanı olarak seçilen Zeytinli-Mehmetalan Köyü’ndeki Kuzgun Kamp, Zeytinli Baraj Projesi yapılırsa sular altında kalacak olan Kirişlik Vadisi’nde yer alıyor. 2014 yılında Mıhlı Çayı üzerinde planlanan Mıhlı Barajı’na dikkat çekmek üzere doğan Ekofest, baraj projesinin sular altında bırakacağı Darıdere Tabiat Parkı’nda, su, orman ve toprak temalarıyla gerçekleşmişti.
2018’in teması Enerji
Her yıl farklı bir teması olan Ekofest’in programı “Güneş bize yeter” sloganıyla enerji etrafında şekillendi. “Yenilenemez Enerji” panelinde Pınar Demircan nükleer enerji santralleri, Özlem Katısöz kömürlü termik santrallar konusunda güncel gelişmeleri ve görüşlerini paylaştı. Önder Algedik’in “Sıfır Enerjili Kentler” sunumunun ardından Çanakkale, Edremit ve Küçükkuyu Belediyeleri Başkan ve vekilleri, “Yerel Yönetimler ve Enerji” konusunda neler yapılabileceğini katılımcılarla masaya yatırdı.
Ekofest’in zeytin ağaçları altında kurulan sahnesinde Bülent Genç, Mecit Ünal, Nevzat Kalender, Tayfun Hakan Kağan, Issız, Ahmet Beyler, Ethnic Band ve Cümbüş Cemaat konser verdi.
Oldukça renkli görüntülerle geçen, enerji konusunda yeni fikirlerin ve bilgilerin paylaşıldığı festivali değerlendiren Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği Başkanı Süheyla Doğan, “Ekofest’in bu seneki konusu enerjiydi. Özellikle körfez bölgesindeki yerleşimlerin sıfır enerjili hale gelmesi konusunda kampanya yürütülmesine, yerel yönetim seçimleri öncesinde bu konuda çalışılmasına karar verildi. Bulunduğumuz yerden başlayıp sıfır enerjili kentleri tüm ülkeye yaymak istiyoruz. Bu yıl çocukların ve gençlerin yoğun katılımı bizi ayrıca sevindirdi. Atık üretmeyen, doğaya saygılı, daha katılımcı bir Ekofest için herkesin elinden geleni yapacağına inanıyoruz. Ekofest’lerde de görüyoruz ki atık konusunda daha da bilinçlenmemiz gerekiyor. Asgari çöp üretme, ayrıştırma, doğayı kirletmeden kendi dengesinde korunma konusunda önümüzdeki senelerde katılımcılarımızdan daha da katkı bekliyoruz. Festivale destek veren yerel yönetimlere ve gerçekleşmesinde emeği geçen gönüllülerimize teşekkür ederiz” dedi.
Kazdağı yerel koruma ödülü Mehmetalan ile Balıkesir Kocaseyit köylülerine
Geçen yıl ilk kez verilen Kazdağı Doğa Koruma Ödülleri ise festivalin son akşamı sahiplerini buldu. Yerel doğa koruma ödülünü Zeytinli Barajına karşı direnen Mehmetalan köylüleri ile taş ocağına karşı direnen Balıkesir Kocaseyit köylüleri paylaştı. Ulusal Doğa Koruma Ödülü ise, kömürlü termik santrale karşı verdikleri mücadeleyi sabun üreterek devam ettiren Yırca köylülerine verildi.
(Yeşil Gazete)