Türkiye

Kazancı anmasında 1 Mayıs çağrısı yapıldı

0

1 Mayıs Tertip Komitesi, Kazancı Yokuşu ve Şişhane’de 1977 1 Mayıs’ında Kazancı Yokuşu’nda hayatını kaybeden 34 kişiyi ve 1 Mayıs 1989’de öldürülen Mehmet Akif Dalcı’yı andı.

500-333

Anma sırasında polisin Taksim Anıtı çevresini ve Gezi Parkı’nı kapattığı görülürken Meydan’da da çevik kuvvet ekipleri ve bir TOMA bekledi.

Anmalara DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu, KESK Genel Başkanı Lami Özgen, Türk Tabipleri Birliği’nden Osman Öztürk, TMMOB İstanbul İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Süleyman Solmaz, ÖDP Genel Başkanı Alper Taş, CHP Milletvekilleri Süleyman Çelebi ve Kadir Gökmen Öğüt‘ünde aralarında olduğu yaklaşık 50 kişi katıldı.

Kırmızı karanfiller taşıyan grup “1 Mayıs’ta 1 Mayıs alanındayız”, ” 1 Mayıs’a özgürlük Taksim’e özgürlük” , “1 Mayıs şehtileri ölümsüzdür” sloganları attı.

DİSK, KESK, TMMOB ve TTB temsilcileri konuşmalarında Taksim Meydanı’nı 1 Mayıs’ta kapatmanın hukuksuz olduğunu vurguladı, 1 Mayıs’ta Taksim Meydanı’nda buluşma çağrısı yaptı.

Çerkezoğlu “Sendikalı, sendikasız tüm işçileri, tüm emekçileri, tüm halkı, tüm siyasi partilerin genel başkanlarını, bu ülkede AKP iktidarına karşı muhalefet eden herkesi Taksim iradesine sahip çıkmaya çağırıyoruz. Başbakan kendisine muhalefet herkesi baskı altına almak için Taksim Meydanı’nı kapatıyor. Bugün Taksim’e sahip çıkmak, geleceğe sahip çıkmaktır” diye konuştu.

“Hükümet 1 Mayıs paranoyasına kapılmış”

“1 Mayıs bizim için kutsal alandır” diyen Özgen de “Başbakan dahil hiç kimse bizim kutsal alanlarımızla ilgili herhangi bir söz söylemesin” dedi.

Öztürk ise daha önceki senelerde 1 Mayıs’ın çeşitli gerekçelerle kapatıldığını ancak bu gerekçelerin geçersiz olduğunu söylerken “Tek bir gerekçe var, biz buna tıpta paranoya deriz. Hükümet Taksim Meydanı, 1 Mayıs paranoyasına kapılmış vaziyette. Sizin paranoyak olmanız bizim 1 Mayıs’ta buraya gelmeyeceğimiz anlamına gelmez” diye konuştu.

İstiklal Caddesi üzerinden Şişhane’ye dek bildiriler dağıtarak yürüyen grup Şişhane’de Mehmet Akif Dalcı’nın öldürüldüğü yere ulaştı. Burada Çerkezoğlu’nun konuşmasının ardından karanfiller bırakılıp saygı duruşunda bulundu.

Kadıköy’de 1 Mayıs 1996’da öldürülen üç işçi için ise saat 15.00’te Kadıköy’de bir anma yapılacak.

(Bianet / Yeşil Gazete)

More in Türkiye

You may also like

Comments

Comments are closed.