DünyaManşet

Kazakistan lideri Tokayev’den uyarı yapmadan ‘vur emri’

0
Gaz zamlarına karşı başlayan ve sonrasında büyüyen hükümet karşıtı protestoların meydana geldiği Kazakistan‘da Devlet Başkanı Kasım Cömert Tokayev, güvenlik güçlerine “uyarı yapmadan ateş etme” hakkı verdiğini duyurdu.

Ülkenin en büyük şehri Almatı‘ya “20 bin haydutun” saldırdığını söyleyen Tokayev, yaşananlardan “yabancı ülkelerde eğitim almış teröristlerin” sorumlu olduğunu söyledi.

Tokayev, devlet televizyonundan yaptığı konuşmasında “Militanlar silah bırakmadı. Suç işlemeye ve yeni suçlara hazırlanmaya devam ediyorlar. Buna karşı mücadele sonuna kadar sürdürülmelidir. Teslim olmayanlar yok edileceklerdir. Emniyet güçleri ve orduya uyarıda bulunmaksızın bu kişileri vurmaları emrini verdim” dedi.

Almatı, akaryakıt zammına karşı başlayıp hükümet karşıtı protestolara dönüşen eylemlerin merkezi haline gelmişti. OHAL ilan edilen ülkede, hükümet bu nedenle istifa etti ve Tokayev de istifayı kabul etti, ancak protestolar dinmedi.

Protestolarda en az 26 gösterici öldü ve 3 binden fazla kişi gözaltına alındı. 18 güvenlik gücü mensubunun da hayatını kaybettiği iddia edildi.

Görgü tanıkları, perşembe günü Kazakistan’ın en büyük şehri Almatı’da meydana gelen protestolarda devlet binalarının basıldığını, kundaklama olayları yaşandığını ve bazı mağazaların yağmalandığını bildiriyor. Barışçıl başlayan protestolarda hükümetin sert müdahalelerinin ardından şiddet olayları yaşanmaya başlamıştı.

Kazak göstericilerin açtığı pankartta ‘Biz sıradan insanlarız, terörist değiliz’ yazıyor.

Şehir yetkilileri Almatı’da en az polis ve ulusal muhafızlardan en az 18 memurun öldürüldüğünü, bir tanesinin kafasının kesildiğini iddia etti. Bu veriler henüz bağımsız kaynaklar tarafından doğrulanmadı.

Rus askerleri gelmeye devam ediyor

Kazakistan’ın çağrısı üzerine ülkede kontrolün sağlanması amacıyla Rusya geçen gün bölgeye asker göndermişti. Rusya Savunma Bakanı, 70’ten fazla uçağın durmaksızın Kazakistan’a asker sevkiyatı yaptığını söyledi. Rus askerlerinin Almatı Uluslararası Havalimanı’nda denetimin yeniden sağlanmasına yardımcı oldukları belirtildi.

Beyaz Saray sözcüsü Jen Psaki dün yaptığı açıklamada, ABD’nin Rusya’nın bölgeye asker sevk etmesini dikkatle takip ettiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Tokayev ise Rus birliklerinin çatışmalara girmeyeceğini sadece koruma görevi üstleneceklerini bildirdi.

Kazakistan dünyanın en büyük petrol ve uranyum kaynaklarına sahip ülkelerinden biri olarak biliniyor.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.