Kayyım protestolarını izleyen muhabirlere ‘kendiliğinden dağılmama’ davası

Mardin Büyükşehir Belediyesi’ne kayyım atanmasının ardından belediye binası önünde gerçekleşen protestoları takip ettikleri sırada gözaltına alınan beşi gazeteci toplam sekiz kişi hakkında dava açıldı. Gerekçe; 'Kanuna Aykırı Toplantı ve Yürüyüşlere Silahsız katılarak İhtara Rağmen Kendiliğinde Dağılmama.'

Mardin Büyükşehir Belediyesi’ne İçişleri Bakanlığı tarafından kayyım atanmasının ardından, 20 Ağustos’ta belediye binası önünde yapılan protesto gösterisi sırasında gözaltına alınan Mezopotamya Ajansı ve Jinnews muhabirlerine dava açıldı.

Polisin şiddet uyguladığını görüntüleyen gazeteciler Ahmet Kanbal ve Mehmet Şah Oruç, Jinnews muhabiri Rojda Aydın, gazeteciler Halime Parlak ve Nurcan Yalçın ile birlikte 67 yaşındaki Mehmet Ete, Hamza Ete ve Mehmet Selim Şimdi gözaltına alınmıştı. Gözaltına alınanlar bir hafta tutulduktan sonra “Orada ne işiniz vardı” sorusu sorularak serbest bırakılmıştı.

‘Müdahale bölgesini terk etmediler’

MA‘nın aktardığına göre, Mardin Cumhuriyet Savcılığı tarafından beşi gazeteci sekiz kişi hakkında “Örgüt üyesi olma” ve “Örgüt propagandası yapma” iddiasıyla başlatılan soruşturmada geçtiğimiz yıl takipsizlik kararı verilirken, Cumhuriyet Başsavcılığı bu kez de “Kanuna Aykırı Toplantı ve Yürüyüşlere Silahsız katılarak İhtara Rağmen Kendiliğinde Dağılmama” iddiasıyla iddianame hazırladı. İddianame Mardin 1’inci Asliye Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi.

İddianamede Mardin Valiliği tarafından olay günü 30 günlük “eylem ve etkinlik yasağı” kararı olduğu belirtilerek, gazeteciler ve üç isim hakkında “karayolunu araç trafiğine kapatan, yapılan müdahalelere rağmen ısrarla müdahale bölgesini terk etmeyen, mukavemet gösteren ve eylemci grup içerisinde yer alan” ifadeleri kullanıldı. Savcılık, “kanuna aykırı olarak toplantı ve yürüyüşün gerçekleştiği” iddiasında bulunarak, “… bu şekilde haklarında kamu davasının açılmasını gerektirecek yeterli şüphe oluştuğu..” denildi. 

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim krizi ve su stresi uluslararası çatışmaların çıkması riskini artırıyor

Su stresi ülke içi gerginliklere ve sınırları aşan su kaynaklarını paylaşan ülkeler arasında çatışmalara yol açıyor.

Cebeci’deki taş ocağı protestosuna polis müdahalesi: Beş kişi gözaltına alındı

Sultangazi'de yaşayanlar için sağlık tehdidi oluşturan Cebeci Taş Ocağı'nın kapatılmasını isteyen yurttaşlara polis müdahale etti. Yurttaşlar 'Tozdan ölmek istemiyoruz' diyerek madene doğru yürürken polis engeliyle karşılaştı. Beş kişinin gözaltına alındığı bildirildi.

Malatya’daki tarihi taş köprü için yıkma tehdidi: ‘Cinayetle eşdeğer’

Malatya'daki taş köprünün tek ayağının hasar görmesi sonrası yıkılmasının gündeme alınması bölgede tepki çekti. Yurttaşlar köprünün yıkılması yerine korunarak restore edilmesi gerektiğini savunuyor.

Karaburun’da depolamalı güneş enerji santraline tepki: Zeytin ve naranciye ağaçlarımız tehdit altında

Karaburun, Küçükbahçe'de yapılması planlanan depolamalı güneş enerji santrali projesinin 3 Eylül'de yapılacak halkın katılımı toplantısı öncesinde, bölge sakinleri değerli habitatlarını, meralarını, zeytin ve narenciye ağaçlarını göstererek projeyi istemediklerini söyledi.

‘Avrupa’da sıcaklık kaynaklı ölümler 70 yıl içinde üç katına çıkabilir’

Yeni bir araştırmaya göre, küresel sıcaklık artışı 3 derece ile sınırlandırılsa dahi önlemler alınmazsa yüzyıl sonuna kadar 55 bin ek can kaybı meydana gelebilir. Güney Avrupa en büyük risk altında.

EN ÇOK OKUNANLAR