İfade ÖzgürlüğüManşetMedya-İnternetTürkiye

Kayyım protestolarını izleyen muhabirlere ‘kendiliğinden dağılmama’ davası

0

Mardin Büyükşehir Belediyesi’ne İçişleri Bakanlığı tarafından kayyım atanmasının ardından, 20 Ağustos’ta belediye binası önünde yapılan protesto gösterisi sırasında gözaltına alınan Mezopotamya Ajansı ve Jinnews muhabirlerine dava açıldı.

Polisin şiddet uyguladığını görüntüleyen gazeteciler Ahmet Kanbal ve Mehmet Şah Oruç, Jinnews muhabiri Rojda Aydın, gazeteciler Halime Parlak ve Nurcan Yalçın ile birlikte 67 yaşındaki Mehmet Ete, Hamza Ete ve Mehmet Selim Şimdi gözaltına alınmıştı. Gözaltına alınanlar bir hafta tutulduktan sonra “Orada ne işiniz vardı” sorusu sorularak serbest bırakılmıştı.

‘Müdahale bölgesini terk etmediler’

MA‘nın aktardığına göre, Mardin Cumhuriyet Savcılığı tarafından beşi gazeteci sekiz kişi hakkında “Örgüt üyesi olma” ve “Örgüt propagandası yapma” iddiasıyla başlatılan soruşturmada geçtiğimiz yıl takipsizlik kararı verilirken, Cumhuriyet Başsavcılığı bu kez de “Kanuna Aykırı Toplantı ve Yürüyüşlere Silahsız katılarak İhtara Rağmen Kendiliğinde Dağılmama” iddiasıyla iddianame hazırladı. İddianame Mardin 1’inci Asliye Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi.

İddianamede Mardin Valiliği tarafından olay günü 30 günlük “eylem ve etkinlik yasağı” kararı olduğu belirtilerek, gazeteciler ve üç isim hakkında “karayolunu araç trafiğine kapatan, yapılan müdahalelere rağmen ısrarla müdahale bölgesini terk etmeyen, mukavemet gösteren ve eylemci grup içerisinde yer alan” ifadeleri kullanıldı. Savcılık, “kanuna aykırı olarak toplantı ve yürüyüşün gerçekleştiği” iddiasında bulunarak, “… bu şekilde haklarında kamu davasının açılmasını gerektirecek yeterli şüphe oluştuğu..” denildi. 

You may also like

Comments

Comments are closed.