Doğa MücadelesiManşet

“Kaymakam, HES karşıtı yurttaşları tehdit etti” iddiası

0

Doğal SİT alanı olmaktan çıkarılan Malatya Erkenek Kanyonu üzerine kurulmaya başlanan HES için, Doğanşehir Kaymakamı Memiş İnan, yurttaşlara “Araziyi boşaltın yoksa yıkarız” dediği iddia edildi.

Malatya’nın Doğanşehir ilçesi yakındaki Erkenek Kanyonu üzerinde başlatılan HES yapımı çalışmalarına itiraz eden yurttaşlar Doğanşehir Kaymakamı Memiş İnan tarafından “Araziyi boşaltın yoksa kepçe ile yıkarız.” ve “Burayı bir gün durdurursanız günlük masrafı olan 2 bin Euro’yu sizden keserler.” diye tehdit edildiği iddia edildi.

Erkenek Beldesi’nde, acele kamulaştırma kararı ile SİT alanı olmaktan çıkarılan Erkenek Kanyonu üzerinde, Kıvanç Enerji Üretim A.Ş’nin grup şirketlerinden Konur Üretim A.Ş. tarafından “Gemköprü HES” çalışmaları başlatıldı. HES çalışmaları ile hem doğa tahribatına hız verildi hem de çevrede yaşayanlar mağdur edildi. Kanyon içerisinde Alabalık Tesisi işleten Abit Kurt ailesi, arazilerini boşaltmaları için jandarma ve kaymakam tarafından tehdit edildiklerini iddia etti.

Bütün aile bu tesisten geçiniyor

İleri yaştaki Abit Kurt’un sağlık problemleri nedeniyle yeğenleri yaşananları şöyle anlattı: “Önce jandarma geldi, girmelerine izin vermedik sonra Kaymakam ile geldiler. Kaymakam İnan, ‘burayı tahliye edeceksiniz’ ve ‘tahliye etmezseniz kepçe ile gelip yıkacağız’ diye bizi tehdit etti. 45 senelik tesisimizi yıkacaklar. Alabalığımızın ünlü olduğu tesis içerisinde, 100 yaşında 15 civarında da ceviz ağaçlarımız var. Onları da kesecekler. Biz kalabalık bir aileyiz işletmemiz bizim geçim kaynağımız. 2014 yılında hesabımıza yattığını söylediler, çok azdı kabul etmedik. Sonra mahkemeye çağrıldığımızda öğrendik ki ruhsatımızı da iptal etmişler.”

Tahliye görevi kaymakamın değil

Kurt ailesinin avukatı Hakan Soydaş da süreci anlattı. Doğal SİT alanı olan bölgede HES yapabilmek için 2014 yılında “acele kamulaştırma” kararı çıkarıldığını söyleyen Soydaş, “Kamulaştırmadan kaynaklı ruhsat iptali dahi olsa mülkiyet halen Abit Kurt üzerine. Buranın tahliyesinin nasıl olacağı Kamulaştırma Kanunu’nda açıkça belirtilmiştir. Tahliye görevi ne jandarmanın ne de kaymakamındır” dedi.

“2014 yılında acele kamulaştırma çıkmış olabilir ama henüz tebliğ edilmedi. Bir tebliğde bulunulmadığı için de Kurt ailesi tesisi kullanmaya devam ediyor” diyen Soydaş sözlerini şöyle sürdürdü:

“Oysa ‘acele kamulaştırma’ kararı sonrası Enerji Piyasa Düzenleme Kurulu vekili icra kuruluna gidip takip kararı açılması ve alanın 15 gün içerisinde boşaltılması gerektiğine ilişkin Kurt ailesine tebligat göndermesi gerekirdi. 15 gün içinde tahliye gerçekleşmediğinde, icra müdürlüğünden gelinip eğer tahliyeye hazırsa tahliye edilir, yok eğer üzerinde beklenen ürün varsa bunun ya kurum tarafından bedelinin yatırılması gerekir ya da hasat sonunun bekleniyor olması gerekirdi. Tahliye yapılmasını söyleyen jandarma da kaymakam da suç işliyor. Kaymakam ve jandarma ile ilgili gerekli yasal işlemlere başvuracağız.”

(BirGün)

You may also like

Comments

Comments are closed.