ManşetTarım-Gıda

Kayısıyı don vurdu: Emeklerimiz heba oldu, devlet desteği istiyoruz

0
Fotoğraf: Evrensel

Malatya’da 8-9 Mayıs’ta yaşanan don ve aşırı rüzgarın etkisiyle tarım üreticilerinin geçim kaynağı kayısıyı don vurdu. Bölgede üretici köylü ciddi zarara uğradı.

Hekimhan, Darende, Kuluncak ve Akçadağ’ın yüksek kesimlerinde “Yemeye dahi” kayısı kalmadı. Kayısı dışında geliri olmayan üretici köylüler ise devletten destek bekliyor.

Evrensel’den Berfin Güler’in haberine göre Başak köyünden Dürdane Akkaya, “Hiçbir gelir kaynağımız yok, ne yapacağız biz? Köyün hepsi böyle oldu. Ne kayısımız ne bir cevizimiz kaldı, yenecek hiçbir meyvemiz kalmadı. Ne yapmamız lazım buna? Vekiller yardımcı olsun. Emekli maaşımız da yok, hiçbir şeyimiz yok” açıklamasını yaptı.

‘Emekler heba oldu’

Yetkililerin ilgilenmediğini ifade eden Ali Şekerci, “3 ton kayısıyla 2 ton ceviz bekliyordum. Mayısın 10’unda sabah kalktım ki kayısılar yanmış. Ağlaya ağlaya Ziraat Bankasına gittim, ‘niye ağlıyorsun’ dediklerinde ‘Ben emeğime acıyorum, aç susuz burada yatıyorum, hanımım ve çoluk çocuğum yanımda yok, burada perişanım’ dedim. Müracaat ettim, ekip gelmedi, ne zaman gelecek bilmiyorum” dedi.

“Çabamla, yalnızlığımla olmuyor” ifadelerini kullanan Şekerci, “3-3 buçuk ton kayısı, kuru kayısı bekliyordum ben buradan. Osmaniye’den geldim, 15 Mart’tan beri buradayım. Bakımımı yaptım, ilacımı attım, bir sürü emek çektim. Umudumu kestim, müracaatımı da ettim. Yapacağım hiçbir şey yok şu anda. Bu derenin içinde 250 kök kayısı, 200 kök ceviz vardı, hepsi yandı. Elimden gelse Ankara’ya gideceğim. Devletin bize yardım etmesi lazım. Sigortamızı ödemesi, dönüm başı arazimize para vermesi lazım ama yapan yok. Biz çiftçi olarak yandık, kavrulduk, perişanız” diye konuştu.

Fotoğraf: Evrensel

Tek geçim kaynağı kayısı

Kuluncak Karaçayır köyünde yaşayan Birsen Şahin ise, “Biz tarım ve hayvancılıkla uğraşan insanlarız. Tarım ve hayvancılık zaten çok zor durumdaydı. Tek geçim kaynağımız kayısı. Onu da kötü hava koşulları etkiledi. Zararımızın devletimiz tarafından karşılanmasını istiyoruz” dedi.

Destek alamadıklarını belirten Şahin, “Çiftçiler olarak borçlarımızın ertelenmesini istiyoruz. Çok mağduruz. Gübrede, ilaçta, mazotta zaten desteklenmiyoruz. Masraflarımızın giderilmesini, afet kabul edilmesini istiyoruz” ifadelerine yer verdi.

‘Sahipsiz bir çiftçiyiz’

Ziya Sekman isimli üretici de “Belki masrafını kurtaracaktı ama bu durumda masrafını kurtarmaz, tümüyle zarardayız. Bakımı çok olan bir ağaç olduğu için de ne gübresine ne de ilacına kavuşabiliyoruz. Sahipsiz bir çiftçiyiz, devlet yardım etmiyor bize. Bu meyvelerimizin zararlarının giderilmesini talep ediyoruz” dedi.

Sekman açıklamasında “Geliyorlar, masrafını bile ödemeyecek bir para verip gidiyorlar ya da hiç vermiyorlar. Zararımızın karşılanmasını talep ediyoruz, sahiplenirlerse çok iyi olur. Cevizlerimiz sanki yanmış gibi simsiyah olmuş, zaten zor gelişen bir ağaçtı. Meyveler ölmüş, zaten az meyvemiz vardı. Nasıl yapacağımızı bilmiyoruz. Çapa yapıyoruz, gücümüz mazota yetmiyor” ifadelerini kullandı.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.