ManşetTarım-Gıda

Kayısı üreticisi borç kıskacında: “Dış politika kayısıyı bitirdi!”

0

Malatyalı üreticiler hükümetten borçlarının ertelenmesini istedi. MA’nın haberine göre kayısının para etmemesi ve susuzluk yüzünden 2 milyon kayısı ağacının kesildiği Malatya’da üreticiler hükümetten borçlarının ertelenmesini istedi. Her seçim dönemi ‘su getireceğiz’ vaadinde bulunan siyasetçilere tepki gösteren üreticiler, sorunlarının çözümü için biran önce adım atılmasını istediler.

Bahçelievler Mahallesi Muhtarı Aziz Kartal, sadece kendi mahallesinde kayıtlı olan 262 bahçeden ağaçların yarısının kesildiğini belirterek, Malatya genelinde 2 milyondan daha fazla ağacın kesildiğini kaydetti.

Temel geçim kaynaklarının kayısı olduğunu belirten Kartal, her seçimde ilçeye su getirileceği konusunda vaatler verildiğini, ancak vaatlerin yerine getirilmediğini söyledi.

Dış politika kayısıyı bitirdi

Kesilip odun olarak satılan kayısı ağaçlarının da para etmediğini, üreticinin kredi borçlarını kapatmadığını belirten Kartal, çiftçinin borçlarının ertelenmesini istedi. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın kayısı sorununa çözüm bulmasını talep eden Kartal, “Malatya kayısısı dünyaya ihraç ediliyor. Niye el atmıyorlar bilemiyoruz. Amerika ile vize sıkıntısı, Kuzey Irak ya da Almanya ile başka sıkıntılar yaşıyoruz. Çevremizdeki tüm dış ülkelerle sorunumuz var. Kayısının para etmemesinin sebeplerinden biri de budur” diye konuştu.

Meclis gündeminde

HDP Antep Milletvekili Mahmut Toğrul kayısı üreticilerinin yaşadığı sorunları Melis gündemine taşıdı. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba’nın yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren Toğrul, hükümetin sorunun çözümü için adım atıp atmayacağını sordu. Toğrul, Bakan Fakıbaba’nın şu sorulara cevap vermesini istedi:

* Bakanlığınıza göre kayısı ağaçlarının kesilmesinin nedeni nedir?

* Kayısı üreticilerinin Pazar sorununu çözmek için 2018 yıllı içerisinde ne gibi önlemler almayı düşünürsünüz?

* Kayısı üreticilerinin 2017 yıllı içerisinde yaşamış olduğu su sorununa yönelik bakanlığınız 2018 yıllı içerisinde nasıl bir çözüm geliştirmeyi düşünmektedir?

* Kayısı üreticilerine alan bazlı destek verilmemesinin nedeni nedir?

* Kayısı üreticisinden ucuz alınan kayısının, marketlerde ve pazarlarda yüksek fiyata satılmasının nedeni nedir?

 

(Birgün)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.