ManşetTürkiye

Katliamın 21. yılında aydınlar Sivas’ta anıldı

0

Madımak Katliamı’nın 21. Yıldönümünde yakılarak öldürülen aydınlar Sivas2taki törendle bir kere daha anıldı.

aa_picture_20140702_2696761_web

Fotoğraf: AA

Anma programına HDP Genel Başkanı ve cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş, Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, CHP’li ve HDP’li bazı milletvekilleri, Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu ve Kemal Kılıçdaroğlu’nun eşi Selvi Kılıçdaroğlu katıldı.

Ayrıca anmada Roboski katliamında ölen gençlerin aileleri ve Beşiktaş’ın taraftar grubu “Çarşı”nın bazı üyeleri de katıldı. Programa katılan bazı kişilerin, Soma’daki maden faciasında yaşamını yitirenler anısına baret taktığı ve “Soma” yazılı tişört giydiği görüldü.

Katliamda hayatını kaybedenlerin aileleri ve yakınları ile bazı milletvekilleri, sanatçılar, sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ve vatandaşlar, Ethembey Parkı’nda toplandı. Vatandaşlar, sloganlarla Mevlana Caddesi güzergahından eski Madımak Oteli’nin bulunduğu sokağın girişine kadar yürüdü.

aa_picture_20140702_2695922_web

Fotoğraf: AA

Burada polis barikatıyla karşılaşan grupta yer alan bazı kişiler, polislere doğru çok sayıda karanfil attı. Olaylarda yaşamını yitirenlerin aileleri, milletvekilleri ve anma programı tertip komitesi üyelerinin Bilim ve Kültür Merkezi’ne dönüştürülen eski Madımak Oteli’ne geçişine izin verildi.

Olaylarda hayatını kaybeden sanatçı Hasret Gültekin’in eşi Yeter Gültekin, Bilim Kültür Merkezi’ndeki anı köşesinde olaylarda sorumluluğu bulunduğunu söylediği bazı kişilerin de isimlerinin yazılı olmasına tepki gösterdikleri için içeri girmediklerini söyledi. Gültekin, bu isimler anı köşesinden çıkarılmadığı müddetçe içeri girmeyeceklerini belirtti.

Üç sene önce yapılan Bilim ve Kültür Merkezi’nin girişinde yer alan panoda otelde hayatını kaybeden 33 aydının yanı sıra, linç eden grubun içinde yer alan ve katliamda hayatını kaybeden Ahmet Alan ve Hakan Türkgil’in de ismi bulunuyor.

Programda Alevi dernekleri, vakıfları ve federasyonlarının temsilcileri ile Sivas olayları davasının müdahil avukatlarından Şenal Sarıhan konuşma yaptı.

HDP Eş Genel Başkanı ve cumhurbaşkanı adayı Demirtaş “Bütün ezilenler el ele vereceğiz. Bu ülkenin gerçek sahipleri, yoksullar, emekçiler, işçiler, kadınlar, gençler, bu ülkeyi biz özgürleştireceğiz. İşte Sivas’ın hesabı o gün sorulur” dedi.

Metin Feyzioğlu ise yaptığı konuşmada “Eğer Maraş’ta Alevi-Sünni demeden bir olunsaydı, Çorum’da bir olunsaydı Siva solmazdı, Gezi olmazdı, Gazi olmazdı, Roboski olmazdı, Rojava olmazdı, Soma olmazdı. Bir olsaydık, iri, diri olsaydık bu katliamların hiçbiri yapılmazdı. Size açık seçik söylüyorum, bu hesaplar sorulur, bugün sorulmazsa söz veriyorum yarın sorulur” diye konuştu.

Olaylarda hayatını kaybeden 35 canın içlerini yakmaya devam ettiğini dile getiren Feyzioğlu, şunları söyledi:

“Burada bu utanç müzesi olması gereken yerde 2 katilin resimleri o duvardan sökülene, isimleri oradan kazınana kadar içimiz yanmaya devam edecek. El birliğiyle o isimleri oradan kazıyacağız, size söz veriyorum. O isimler oradan kazınana kadar bu binadan içeri girilmeyecek. Sivaskatliamının bütün sorumluları hesap verene kadar içimiz yanmaya devam edecek.”

(AA/ Yeşil Gazete)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.