Hayvan HaklarıManşet

Katliam ihalesi iptal: Dersim’in kutsal keçileri avlanmaktan kurtuldu

0

Tarım ve Orman Bakanlığı 15. Bölge Müdürlüğü, Dersim’de kutsal kabul edilen ve “Xızır’ın davarı” diye anılan dağ keçilerinin avlanmasıyla ilgili ihaleye gelen tepkilerin ardından geri adım attı. Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, dağ keçilerinin avlanabilmesi için 13 Temmuz’da açılan ihalenin iptal edildiğini açıkladı.

Karara göre, önümüzdeki süreçte yaban keçilerinin avlanmasına yönelik sosyal, inanç, kaçak avcılık, yaban keçisi popülasyonu ve güvenlik açısından yerinde inceleme yapılarak bir rapor hazırlanacak. 

Açıklamada şöyle dendi:

Tunceli’de bilimsel metotlarla envanteri yapılan ve 13.07.2020 tarihinde 4915 Sayılı Kara Avcılığı Kanunu çerçevesinde ihalesi yapılması hedeflenen yaban keçisi ihalesine yönelik sosyal, inanç, kaçak avcılık, yaban keçisi popülasyonu ve güvenlik açısından yerinde inceleme yapılarak bir rapor hazırlanması uygun görülmüştür. Bu nedenle 13.07.2020 tarihinde yapılacak olan ihale iptal edilmiş olup hazırlanacak rapor doğrultusunda hareket edilecektir.

AKP’li vekil de karşı çıkmıştı

İptal edilen “katliam ihalesine”. göre Dersim’in Aliboğazı ve Salördek bölgesinde beş, Darıkent ve Gökçek bölgesinde beş, Büyükyurt ve Çıralı bölgesinde beş ve Derindere ile Kocatepe bölgesinde iki olmak üzere toplamda 17 dağ keçisi katledilecekti. İhale başta hayvan hakları ve doğa savunucuları olmak üzere pek çok kesimin tepkisini uyandırmış, AKP’li Grup Başkanvekili Özlem Zengin‘in de aralarında olduğu pek çok milletvekili, dağ keçilerinin avlanmasına karşı çıkmıştı.

Dersim Kültürel Ve Doğal Miras Koruma Girişimi de Yaban Hayatı ve Yaşama Ortamlarını Koruma Sözleşmesi’ni (Bern Sözleşmesi) hatırlatarak yaban keçisi ve çengel boynuzlu dağ keçisinin, “Kesin Koruma Altına Alınan Fauna Türleri” kategorisinde bulunduğunu belirtmiş ve kararın yürütmesinin durdurulması ve iptali talebiyle Malatya İdare Mahkemesi’ne dava açmıştı.

Dersim’de 2019’da, dağ keçilerinin gerek yasal gerekse yasadışı avlanmasına artan tepkiler üzerine, dönemin valisi Tuncay Sonel imzasıyla ildeki tüm avcılık faaliyetlerini yasaklanmıştı.

You may also like

Comments

Comments are closed.