Manşetİfade ÖzgürlüğüMedya-İnternetTürkiye

Kaşıkçı davası Suudi Arabistan’a devredildi: Kuzuyu kurda emanet ettiler

0

Türkiye, İstanbul‘daki Suudi Arabistan Konsolosluğu‘nda öldürülen Suudi muhalif gazeteci Cemal Kaşıkçı‘nın dosyasını Suudi Arabistan‘a devretti.

Kaşıkçı hakkında yürütülen 26 sanıklı davada yargılamanın durdurulmasına ve dosyanın Suudi Arabistan’a devredilmesine karar verildi. Türkiye’deki davada yargılanan 26 kişiden 22’sinin ağırlaştırılmış müeebbeti isteniyordu.

31 Mart’ta görülen duruşmada savcı, dosyayı durdurma kararı vererek davanın Suudi Arabistan’a devrini istemiş, mahkeme heyeti de bu taleple ilgili Adalet Bakanlığı’nın görüşünü sormaya karar vermişti.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ da davanın devrine olumlu yaklaştıklarını açıklamıştı. Bozdağ açıklamada, davanın Suudi Arabistan’da devam edeceğini ve Türkiye’nin kendi davasını düşürmeden önce mahkumiyetleri ve cezaları görmeyi bekleyeceğini söyleyerek “Davanın Suudi Arabistan’a devredilmesi, Türk mahkemelerinin yargı yetkisini ortadan kaldırmaz” demişti.

Kaşıkçı cinayetini araştırmak için Türkiye’ye gelen ve sorumlunun Suudi Arabistan olduğunu belirleyen BM raportörü Agnes Callamard, Euronews’e yazdığı yazıda, “Kaşıkçı cinayeti davasını Suudi Arabistan’a devrederek Türkiye, davayı sorumlularına teslim etmeye karar veriyor. Bu  adaletsizliğin ve cezasızlığın hüküm süreceğinin kesin garantisidir” ifadelerini kullandı.

İlgili haber: BM: Kaşıkçı cinayetinden Suudi Arabistan sorumlu, Prens Selman hakkında soruşturma açılmalı

TİP milletvekili Ahmet Şık, dün attığı bir tweet’te, “Cinayetle ilgili gizlilik kararı olan soruşturma dosyasını Suudilere 50 milyon dolar karşılığı kimlerin sattığı da ortaya çıkar bir gün” ifadelerini kullanmıştı.

Uluslararası Af Örgütü, davanın Suudi Arabistan’a taşınması halinde kapatılacağını savunarak Türkiye’yi davayı sürdürmeye çağırmıştı.

Gazeteci Timur Soykan da “Cemal Kaşıkçı’yı da sattılar. AKP iktidarı hiçbir ilkesinin olmadığını bir kez daha ilen ediyor” paylaşımında bulunmuştu.

Bugün görülen son duruşmada İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi, Adalet Bakanlığı‘nın olumlu görüşünün alındığını belirterek davanın Suudi Arabistan’a devrini onaylama kararı verdi.

Diken‘den Canan Coşkun‘un haberine göre, duruşmayı RSF, Uluslararası Af Örgütü ve İnsan Hakları İzleme Örgütü temsilcileri de izledi.

Yargılanan 26 sanık duruşmaya katılmazken, Kaşıkçı’nın nişanlısı Hatice Cengiz‘in avukatı Ali Ceylan, mahkemeye verdiği demeçte, “Kuzuyu kurda emanet etmeyelim. Türk milletinin haysiyetini koruyalım, böyle bir karar almayalım” dedi. Ceylan mahkemeye, Cumhurbaşkanı  Erdoğan ve başka Türk yetkililerin, “Suudi Arabistan’daki yargılmanın adil olmadığına” ilişkin söylediklerini hatırlatttı.

Erdoğan, daha öne davaya ilişkin belgeleri talep eden Suudi Arabistan’a yönelik ” Verelim de bir de bunları yok mu edeceksiniz” demişti.

Kaşıkçı, konsololuktan Türk nişanlısı Hatice Cengiz ile evlenmek için evrak almaya gittiğinde öldürülmüştü.

Suudi Arabistan’da cinayetle ilgili açılan davada önce beş kişi için idam istenmiş, daha sonra Kaşıkçı’nın oğlunun kişileri ‘affetmesi’yle ceza hapis cezasına çevrilmişti. Böylece üç kişiye yedi yıl ila 10 yıl, beş kişiye de 20’şer yıl hapis cezası verilmişti.

Cengiz’in avukatlaırndan Gökmen Başpınar ise Bu dosyanın adaletin olmadığı bir ülkeye devredilmesi amiyane tabirle Türk halkına karşı yapılmış bir sorumsuzluk örneğidir” ifadelerini kullandı ve Kaşıkçı cinayetiyle ilgili Suudi Arabistan’daki yargılamanın bittiğine ve ortada dosyanın devredilebileceği bir yargılama olmadığına dikkat çekti.

Savcının durma kararı verilmesi talebine itiraz eden Başpınar, yargılamaya kaldığı yerden devam edilmesi ve sanıkların ifadesinin alınması için Suudi Arabistan’a yazı yazılmasını talep etti.

Kararın, Türkiye’nin Suudi Arabistan ile yıllardır bozuk olan ilişkilerini iyileştirme çabalarıyla aynı zamana denk gelmesi sebebiyle dikkat çekiyor. Türkiye bir süredir Suudi Arabistan’la ilişkileri ilerletmek adına adımlar atıyordu.

Washington Post‘un haberine göre Türkiye’deki dava, sanıkların bulunmaması nedeniyle bazıları tarafından sembolik olarak görülüyordu. Ancak RSF Türkiye temsilcisi Erol Önderoğlu, Suudi Arabistan’da kapalı kapılar ardında yürütülen davanın tam tersine, yargılamaların tanık ifadeleriyle halka açık olarak yapıldığını vurgulamış, ancak son aylarda, Türkiye’nin artık davayı takip etmekle ilgilenmediğinin açık olduğunu da belirtmişti.

CHP‘li Özgür Özel kararın, “dosyanın ilelebet kapanması ve sorumluluarın hesap vermemesi” anlamına geldiğini söyledi.

Ne olmuştu?

59 yaşındaki Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı 2 Ekim’de İstanbul’daki Suudi Arabistan Başkonsolosluğu‘nda öldürülmüştü. Savcılık, Kaşıkçı’nın binaya girer girmez boğularak öldürüldüğünü, bedeninin parçalara ayrılıp ortadan kaldırıldığını açıklamıştı. Kaşıkçı’nın cesedi hiç bulunamadı.

Kaşıkçı, Suudi hükümetiyle ters düştüğü için ABD’ye yaşıyor ve Washington Post gazetesinde Veliaht Prens Muhammed bin Salman da dahil Suudi yetkilileri ve politik tutumlarını eleştiren yazılar yazıyordu.

Cinayete ilişkin Birleşmiş Milletler (BM) Türkiye’de inceleme yapmış,  Türkiye’nin ve bazı ülkelerin yürüttüğü soruşturmalara istinaden Kaşıkçı’nın sakinleştirici enjekte edildikten sonra plastik torba ile boğulduğuna ilişkin istihbarat bilgilerinin ve kayıtların değerlendirildiği belirtilmişti.

Türkiye’ye gelen BM Raportörü’nün raporunda, ‘Kaşıkçı kasıtlı ve planlamış şekilde yargısız infaza kurban gitti” denilerek cinayetten Suudi Arabistan devleti ve Prens Selman sorumlu tutulmuştu.

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.