“Kaş’a havaalanı istemiyoruz” isyanı

Antalya’nın 3. Havaalanının Kaş’ın Pınarbaşı Mahallesi’nde yapılacağı iddiası köylüleri ve turizmcileri ayağa kaldırdı.Dağı 70 metre kesip 7 bin nüfuslu ilçeye havaalanı yapacaklar.

39

Yusuf Yavuz’un Magma Dergisi’nde yer alan haberine göre Antalya’nın batısında yapılması planlanan 3. havaalanıyla ilgili Kaş’ın Çukurbağ mahallesinde yapılan incelemeler köylüyü ayağa kaldırdı. Pınarbaşı ve Çukurbağ köyleri arasındaki bölgede yaklaşık 6 bin 400 dönümlük bir alanda yapılacağı öne sürülen havaalanı projesine karşı önceki gün toplantı yapan köylüler, girişime karşı çıkıyor. Pınarbaşı eski Muhtarı Yusuf Acar “Havaalanı olursa köyümüzü buradan kaldırırlar, bizim gidecek başka yerimiz yok” derken, Kaş- Kalkan-Patara Otelciler Birliği Sözcüsü turizmci Aslan Çöl, bölgede yapılacak havaalanının kitle turizmini getireceğini belirterek, “Kitle turizmi gelirse aile işletmeleri ve Kaş biter.” diye konuştu.

Antalya’nın batısında yapılacağı açıklanan kentin üçüncü havaalanı, bir yıldır tartışmaların odağında. AKP’li milletvekilleri ve yerel siyasetçilerin seçim vaatleri arasında olan ve adının “Caretta Caretta Havaalanı” olacağı belirtilen havaalanı projesiyle ilgili Demre ve Kaş ilçeleri arasında bir kaç alternatif yer üzerinde duruluyordu.

Yapılan incelemelerin ardından, Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) yetkilileri, teknik konuların yanında tarihi doku, çevre, ormanlar ve tarım alanları dikkate alınarak Demre-Kaş arasında bir yer belirlendiğini açıklamıştı.

Ancak Pınarbaşı köylüleri havaalanı projesine karşı. Köy meydanındaki yüzlerce yıllık çınar ağacının altında bir araya gelen köylüler, merkez mahallenin yanı sıra Kartın Mahallesini de etkilemesi beklenen projeyi istemiyor. Pınarbaşı’ndaki toplantıya civar köylerin muhtarları ile Kaş’taki turizm işletmecileri de katıldı.

Toplantının ardından Pınarbaşı eski Muhtarı Yusuf Acar, havaalanı yapılacağı öne sürülen arazinin geçtiğimiz yıllarda özel ağaçlandırma yapılması için özel bir şirkete verildiğini ancak yaptıkları itirazlar üzerine bu bölgenin sit alanı ilan edildiğini dile getirdi. Köylerinde havaalanı yapılmasını istemediklerinin altını çizen Acar, “Buraya havaalanı yapılırsa bizim köyümüzü kaldırırlar. Biz köyümüzden memnunuz. Burada suyumuz var, yiyeceğimiz kadar sebzemizi üretiyoruz. Buradan başka gidecek bir yerimiz yok” diye konuştu.

(Magma Dergisi)

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Karacasöğüt’te 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı’na marina için ÇED gerekli değilmiş

Marmaris'te 1. Derece Arkeolojik Sit alanına yat iskelesi ve turizm tesisi projesine valiliğin verdiği 'ÇED gerekli değil' kararı İdare Mahkemesi'nce de uygun bulundu.

[COP29] Petrol zengini Suudi Arabistan müzakereleri sabote ediyor

Suudi Arabistan delegeleri, Bakü'deki iklim zirvesinde fosil yakıtlardan uzaklaşma, adaptasyon, iklim taahhütleri gibi kritik konulardaki müzakereleri her fırsatta engelliyor.

[COP29] Fosil yakıt sübvansiyonlarını kaldırma koalisyonuna üç ülke daha katıldı

Birleşik Krallık, Yeni Zelanda ve Kolombiya'nın katılmasıyla 'Sübvansiyonlar Dahil Fosil Yakıt Teşviklerinin Aşamalı Olarak Kaldırılması Uluslararası Koalisyonu'na üye ülke sayısı 16'ya yükseldi.

Yerel örgütler ‘nefes alan Türkiye’ için kömürden adil çıkış istiyor

16 yerel iklim ve çevre örgütü, COP29'a kalabalık bir heyetle katılan Türkiye'den kömürden adil bir çıkış takvimini açıklamasını talep etti.

‘Süper zenginlere vergi’ G20 Zirvesi’nin sonuç bildirisine girdi

Rio'da yapılan G20 Zirvesi'nin sonuç bildirgesinde dünyayı en çok kirleten süper zenginlere ek vergi, iklim finansmanının artırılması yer aldı; 1.5C hedefi teyit edildi

EN ÇOK OKUNANLAR