Türkiye

Karakolda şiddetin cezası 30 TL

0

İzmir Karabağlar Karakolu‘nda Fevziye Cengiz‘e şiddet uygulayan polisler, idari soruşturma sonucunda ayda 30 lirayla cezalandırıldı. Cengiz’in avukatı Yıldırım, “Gerçekten de ödül gibi bir ceza. İtiraz edeceğiz, gerekirse AİHM sürecini başlatacağız” diyor.

İzmir Karabağlar Karakolu’nda Fevziye Cengiz’e elleri kelepçeliyken şiddet uygulayan polislerle ilgili idari soruşturma tamamlandı.

Bianet’ten Çiçek Tahaoğlu’nun haberine göre, idari soruşturma sonucunda söz konusu iki polis memuru için 12 ay kıdem tenzili cezası istenirken, karakol personeli için disiplin cezasına gerek olmadığı yazıyor.

Bu da polislerin ayda 30 lira eksik para alması ve bir yıl geç emekli olması anlamına geliyor.

Fevziye Cengiz’in avukatı Hanife Yıldırım, soruşturma sonucunun kendilerine tebliğ edilmediğini, haberi gazetelerden öğrendiğini söyledi. Bunun idari süreç olduğunu hatırlatırken, hukuki sürecin devam ettiğini belirtti.

Cezanın “ödül gibi” olduğunu belirten Yıldırım, bu cezaya itiraz edeceklerini, gerekirse Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) başvuracaklarını açıkladı:

“Bu olayı, bizim başından beri itiraz ettiğimiz şekilde işkence ve kötü muameleye sokmadan, ‘karakola getirilenleri dövmek’ üzerinden değerlendirmişler. Gerçekten ödül gibi bir ceza.

“Disiplin soruşturmalarında konu işkence ve kötü muamele çerçevesinde değerlendirildiğinde cezalar işten çıkartmaya kadar gidiyor.

“Disiplin soruşturmalarıyla ilgili şikayet müesseseleri düzenlenmemiş ama biz yine de itiraz edeceğiz. Gerekirse sonrasında diğer avukatlarla da görüşüp AİHM sürecini başlatacağız.

“Çünkü yapılan uygulama ortada, kamera kaydı objektif bir kanıttır.

“Davada bunun basit yaralama değil işkence olduğuna dair itirazımız vardı. 15 Şubat’ta bu itirazımızın sonucu belli olacak.”
Ne olmuştu?

Fevziye Cengiz, 16 Temmuz 2011’de İzmir’de bir gece kulübünde eğlenirken kimliği yanında olmadığı için gözaltına alınmış ve götürüldüğü Karabağlar Polis Merkezi’nde polis tarafından şiddet görmüştü.

Fevziye Cengiz olayın ardından sabah savcılığa giderek polisler hakkında suç duyurusunda bulunmuş ve bunun üzerine polisler de Cengiz hakkında “O da bizi tartakladı” diyerek şikâyetçi olmuştu.

9 Aralık 2011 tarihinde olayın görüntüleri medyaya yansıyınca şiddet uygulayan sivil polisler Hakan Yörük ve Beyit Sezgin ile olayı izleyen Karabağlar Polis Karakolu memuru görevden uzaklaştırıldı.

Fevziye Cengiz hakkında polislere “hakaret ettiği, koluna eliyle vurduğu, tırmaladığı ve ittiği” gerekçesiyle 6.5 yıla kadar hapis istemiyle dava açılırken, polisler hakkında 5 yıl 9 ay hapis cezası isteniyor.

(Cumhuriyet)

More in Türkiye

You may also like

Comments

Comments are closed.