Kategoriler: ManşetTürkiye

Her şeye rağmen 1 Mayıs kutlandı: İstanbul’da 217 gözaltı

1 Mayıs kutlamaları sırasında sivil toplulukların ve vatandaşların Taksim‘e gidişini engellemek için İstanbul Avrupa Yakası’ndaki yolların çoğu kapatıldı, toplu taşıma kısıtlandı ve 40 bin polis görevlendirildi. İçişleri Bakanlığı, İstanbul genelinde farklı noktalardan toplam 217 kişinin gözaltına alındığını açıkladı.

İstanbul Barosu, gözaltına alınanlar arasında bulunan dört avukatın da serbest bırakılması için çağrıda bulundu. Taksim’in kutlamalara açılması konusundaki tartışmalar ise günlerdir sürüyor. CHP lideri Özgür Özel, İçişleri Bakanı ile yaptığı görüşmelerden bir sonuç alamadığını ifade etti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise, miting düzenleme ısrarının iyi niyetli olmadığını öne sürdü.

Saraçhane‘de, Bozdoğan Su Kemeri geçişinde kurulan polis barikatı, CHP, KESK ve DİSK üyelerinin Taksim’e yürümesine engel oldu. CHP lideri Özel, Saraçhane’de yapılan basın açıklamasında bu engellemeyi anayasal suç olarak nitelendirdi. Anayasa Mahkemesi‘nin geçen yıl aldığı kararın, 1 Mayıs’ın tarihi kutlama merkezinin Taksim olduğunu doğruladığını belirtti.

Kısa süre sonra başlayan yürüyüşe polis, biber gazı ve plastik mermi ile müdahale etti. DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu, Taksim’de 1 Mayıs kutlamayı amaçladıklarını söyledi. 1 Mayıs 1977 olaylarını anımsatan DİSK liderliği, Taksim Meydanı‘nın ‘yüreklerindeki yara’ olduğunu ve 2013’ten beri büyük bir hasret yaşandığını vurguladı.

İstanbul’daki kısıtlamalar nedeniyle, kentin çeşitli bağlantı yolları ve deniz ulaşımı da etkilendi. Yenikapı – Seyrantepe metro hattı sınırlı duraklarda hizmet verirken, Marmaray da kapatıldı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, İstanbul polisine yönetim becerileri için tebrik mesajı yayımladı ve toplumsal olaylara örnek bir müdahale sergilendiğini belirtti.

İstanbul Valisi Davut Gül ise gözaltı sayısını “Hiçbir suç cezasız kalmaz. 210 kişi gözaltına alındı. Devlet yarına bırakır ama yanına bırakmaz” şeklinde duyurdu.

Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) İstanbul Şubesi ise, Vatan Emniyet‘teki gözaltı sayısının 167 olduğunu, 132 kişinin emniyet ifadelerinin ardından serbest bırakılacağını duyurdu.

Gün içinde saat saat gözaltı sayısı paylaşan ÇHD şu açıklamayı yaptı:

“Siyasi iktidar bu yıl da 1 Mayıs’ta Taksim Meydanı’nda olmak isteyenleri Anayasaya ve AYM kararlarına aykırı şekilde polis saldırıları ve gözaltılar ile karşılıyor. Gözaltı takipleri için vatan emniyete geçtik. Emniyete getirilen gözaltılar var. Avukatlar olarak işlemler başlamadı denilerek içeriye alınmıyoruz. Tüm üye ve meslektaşlarımızı 1 Mayıs’ta Taksim’e yürümek isterken gözaltına alınanlar için emniyete bekliyoruz.”

Paylaş
Yazar:
Haber Merkezi