İzmir‘in Karaburun ilçesine bağlı Küçükbahçe mahallesinde, Nano Yenilenebilir Enerji Yatırımları A.Ş. tarafından gerçekleştirilmesi planlanan ve ÇED süreci 19 Şubat’ta başlayan güneş enerjisi ve elektrik depolama tesisi projesine doğa savunucuları tarafından itiraz ediliyor.
24,46 hektarlık bir alanı kapsayan ve toplamda 24 MWm / 16 MWe kapasiteye sahip olan projenin, bölgenin doğal ve sosyal dokusuna olası etkileri, Karaburun Yerel Fok Komitesi tarafından hazırlanan değerlendirme ve itiraz raporu ile dile getirildi.
Karaburun ve Ildırı Körfezi Özel Çevre Koruma Bölgesi‘nde yer alan proje alanı, yerleşim yerlerine 100 ile 1,6 kilometre uzaklıkta bulunmakla birlikte, mera ve tarım alanlarının üzerine kurulması planlanıyor.
Uluslararası anlaşmalarca korunan türlerin yaşam alanı olan bölgede, güneş enerjisi santrallerinin özellikle göçmen kuşlar üzerindeki olumsuz etkileri biliniyor. Projeye ilişkin yapılan açıklamalarda, habitat kaybı, termal ısı artışı ve mikro iklim değişikliklerine dikkat çekiliyor.
Karaburun – Ildırı Körfezi’nin Özel Çevre Koruma Bölgesi ilan edilmesinin ardından, bölge üzerinde planlanan 8 güneş enerjisi projesi, mera, tarım, zeytinlik ve orman alanları üzerinde ciddi baskılar oluşturacak. Yöre halkının geçim kaynağı olan tarım ve hayvancılık faaliyetleri, bu tür yatırımların bölgeye getireceği olumsuz etkilerden dolayı tehlike altında.
Bölgenin ekolojik karakterini korumak amacıyla yatırımların bütüncül olarak değerlendirilmesi ve özel çevre koruma bölgesinin karakteristik özelliklerine uygun üst ölçekli koruma planları yapılması gerektiğini ifade eden Karaburun Yerel Fok Komitesi ve Küçükbahçe halkı, projenin bölgenin tarihine, kültürüne ve doğasına vereceği zararlar nedeniyle geri çekilmesi ve iptal edilmesi çağrısında bulunuyor.
Yayınlanan basın açıklamasında şu ifadeler yer aldı:
Karaburun – Ildır Körfezi Özel Çevre Koruma Bölgesi’ne ilişkin karasal ve denizel biyoçeşitlilik araştırmaları yeni tamamlanmış ve bölgenin yönetim planı henüz hazırlanmamıştır. Ayrıca, koruma alanına ilişkin iptal edilen 1/25.000 ölçekli nazım imar planı bulunmaktadır. Bu sebeple Karaburun İlçesi’nde proje ve plan yapılamayacağına ilişkin Tabiat Varlıkları Koruma Genel Müdürlüğü’nce verilen görüşler de mevcuttur. Yarımada’nın ekolojik karakterini önde tutacak ve yatırımları bütüncül değerlendirecek Özel Çevre Koruma Bölgesi’nin karakteristik özelliklerine ve değerli ekolojisine yönelik üst ölçekli koruma planları yapılmadan yeni yatırım proje çed süreçleri başlatılmamalıdır.
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…