EkolojiManşet

Karaağız köylüleri kazandı, biyokütle santrali iptal edildi

0

Mahkemenin iptal kararında, santral faaliyete geçtiğinde çevre ve insan sağlığını etkileyecek kanserojen ve toksik oluşumların söz konusu olabileceğine dikkat çekilerek salınacak gazların çocuklarda lösemiye neden olabileceğine vurgu yapıldı.

Bursa’nın Karaağız köyüne biyokütle enerji santralı kurulmasının önünü açan imar planı iptal edildi. Mahkemenin iptal kararında, santral faaliyete geçtiğinde çevre ve insan sağlığını etkileyecek kanserojen ve toksik oluşumların söz konusu olabileceğine dikkat çekilerek salınacak gazların çocuklarda lösemiye neden olabileceğine vurgu yapıldı.

Cumhuriyet’ten Hazal Ocak’ın haberine göre, Karaağız sakinleri biyokütle enerji santralının hem insan sağlığına hem de tarım ve hayvancılığa büyük zarar vereceğine dikkati çekerek 342 gündür nöbet tutuyordu. Köy halkının, santral projesinin kurulmasına imkân tanıyan imar planlarının iptaline ilişkin açtığı dava karara bağlandı. Bursa 2. İdare Mahkemesi kararında bilirkişi raporuna da yer verdi. Raporda özetle santral projesinden hammadde temini açısından sıkıntı yaşanmayacak olmasının ifadelerinin verilere dayandırılmadığı söylenerek yapılan inceleme sonucunda Büyükorhan, Orhaneli ve Dursunbey ilçelerinde orman atığına neden olacak bir tesis bulunmadığına dikkat çekildi. Raporda, aynı zamanda biyokütle olarak kullanılacağı taahhüt edilen ve tarım atığı olarak belirtilen zeytin ve şeftali üretiminin söz konusu bölgede yetişmediğine de dikkat çekildi.

Raporda santral faaliyeti sırasında oluşması muhtemel bazı gazların “zehirli olmakla birlikte lösemi hastalığına da neden olduğunun belirlendiği ve bu gazların düşük seviyelerde de olsa vücutta tahrişe neden olduğunun görüldüğü” belirtildi.

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.