İklim KriziEditörün SeçtikleriManşet

Kara Cuma’ya karşı Takas Pazarı

0

Haber: Tuğba Baykal

Geçtiğimiz 29 Kasım Cuma günü Kadıköy Tasarım Atölyesi’nde farklı bir Black Friday (Kara Cuma) yaşandı. Fridays For Future/Gelecek İçin Cumalar İstanbul’dan bir grup genç aktivist,  “Kara Değil Yeşil Cuma” etkinliğinde buluştu.

“Tüketme, Takası Destekle” pankartı açan gençler kullanmadıkları kıyafet, kitap ve diğer eşyaları birbirleriyle takas etti. Takas Şenliğinde ayrıca Teneke Trampet, Birileri, Eskitilmiş Yaz grupları da mini konserler verdi.

Yiğithan Bektaş ve Bilgenur Güven’in sunuculuğunu yaptığı etkinlikte takasa gelen aktivistler neden iklim grevlerini desteklediklerini anlattılar.

Alara Egi ve İdil Ceren Yılmaz.

‘Tüketmiyoruz, takas ediyoruz’

O gençlerden Friday For Future aktivisti İdil Ceren Yılmaz, takas yapma kararını nasıl aldıklarını şu sözlerle açıklıyor:

“Bugün hem Black Friday hem de 4’üncü Küresel İklim Grevi günü. Biz Fridays for Future-İstanbul olarak iki  ay önce iklim grevi yapmıştık. Bu sefer farklı bir şey yapmak istedik ve bir pasif direniş yöntemi olarak bunu seçtik. Black Friday’de insanlar çılgın gibi tüketime yönlendirildiği için bu tüketim çılgınlığına dur demek istiyoruz.”

Fridays For Future kapsamında 29 Kasım’da, dünya genelinde 3400’den fazla etkinlik düzenlendi. Takas pazarı da bu etkinliklerden biri. Takas etkinliği dünyanın diğer ülkelerinde de gerçekleştirildi.  Türkiye’de İstanbul dışında takas yapılan diğer yerler ise İzmir, Ankara, Adana ve Ayvalık.

Etkinliği düzenleyenlerden Alara Egi, moda sektörünün karbon gazı salınımında önde gelen sektörlerden biri olduğunu söylüyor. “İhtiyacımız olmayan şeyleri almaya yönlendiriliyoruz ve buna dair bir farkındalık oluşturmak gerekiyor” diyen Egi, iklim grevi gününde neden böyle bir etkinlik gerçekleştirdikleri şöyle anlatıyor:

“Özellikle moda sektörü karbon gazı salınımının en yüksek olduğu sektörlerden biri. Markalar giderek daha fazla koleksiyon çıkarmaya ve bizler de gardıroplarımıza ihtiyacımız olmayan eşyaları doldurmaya başladık. Biz bu etkinlikle sürekli yeni bir şeyler almak zorunda olmadığımızı, 2. el de giyinebileceğimizi, takas yapabileceğimizi göstermeye çalıştık.”

‘Kendi yöntemlerimizi bulmak zorundayız’

Takas Şenliği, Fridays For Future ekibi olarak yalnızca çocukların ve gençlerin düzenlediği ilk organizasyon. Konuştuğumuz gençler bu yüzden de heyecanlı olduklarını söylüyor.16 yaşındaki İdil Ceren Yılmaz kendi inisiyatifleriyle aldıkları bu karardan dolayı da mutlu:

“Daha önceki yaptığımız tüm eylemleri, Sıfır Gelecek Platformu ile birlikte gerçekleştirdik. Bu platformun içinde de 20 farklı STK ve grup vardı. Takas ise yalnızca bizim düzenlediğimiz bir etkinlik, bizim açımızdan o yüzden ayrı bir önemi var”

İklim aktivisti gençler her hafta Fridays For Future İstanbul ekibi olarak düzenli toplantı yapıyor ve iklim krizine karşı yapılabilecekler üzerine konuşup tartışıyorlar. “Türkiye’de İngiltere ve diğer ülkelerdeki gibi yolları, köprüleri kapattığımız eylemlere izin verilmiyor biz de kendi yöntemlerimizi bulmak zorundayız” diyen gençler, buna rağmen mücadeleye devam etmekte kararlı. İdil Ceren Yılmaz zaman zaman kamuoyunda tartışılan iklim grevlerine yönelik eleştirileri ise haksız bulduğunu söylüyor:

“ Bizim hareketimiz elitist bulunuyor, zaman zaman böyle şeyler duyuyoruz, sanki biz abartıyormuşuz gibi. Fakat iklim krizi bilimsel bir gerçek ve biz bunun karşısında aslında en temel hakkımız olan yaşam hakkımızı savunuyoruz”

Deniz Özaydın.

Takas Şenliğinde, Fridays For Future uluslararası kampanya metni de okundu. Deniz Özaydın’ın okuduğu metinde 6 Aralık’ta düzenlenecek iklim grevlerine çağrı yapıldı.

Dünya genelinde sayıları hızla artan Fridays For Future iklim aktivistleri aralık ayında 2400 den fazla noktada grev yapacak. Fridays For Future kampanyaları kapsamında Avrupa’da 400 milyon kişi “İklim Acil Durumu” ilan etti. Dünya genelinde ise bu sayı yaklaşık olarak 1 milyara ulaşmış durumda.

 

 

 

 

 

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.