ManşetEkoloji

Kar kalkmadan orman yangınları başladı: Bir günde 30 yangın, hafta sonu için uyarı var!

0

1 Nisan Cuma günü Türkiye’de tam 23 orman ve yedi tarım alanı olmak üzere 30 yangın meydana geldi. Bu yangınlardan İzmir Dikili ve Muğla Milas’taki yangınlar kontrol altına alındı, Bursa, Bilecik, Orhaneli, Çanakkale-Bayramiç’de olanlar ise devam ediyor.

Çanakkale civarında, hızı 70 kilometreyi bulan lodos fırtınası nedeniyle Bayramiç’teki yangın giderek yayılıyor. Külcüler ve Toluklar Köyü arasındaki mevkide öğle saatlerinde başlayan ve rüzgar nedeniyle Çırpılar Köyü’ne ilerliyor. Yangına Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğüne ait çok sayıda ekip müdahale ediyor, Balıkesir’den de bölgeye ekipler sevk edildi.

Çırpılar köyü yakınlarında Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’nde elmaların saklandığı soğuk hava deposunun 500 metre yakınına ulaşan yangına karşı, köylüler elma ilaçlamakta kullandıkları tarım makinelerine su doldurarak müdahale etmeye çalışıyor.

Orman Bölge Müdürlüğü’nün Orman Yangınlarıyla Mücadele Şube Başkanı Tuncay Işık,  işletme müdürlüklerine yönelik talimatta, tüm ekiplerin pazar akşamına kadar teyakkuz halinde olmasını istedi. Yayımlanan talimatname şöyle:

“İŞLETME MÜDÜRLERİMİZİN DİKKATİNE!!! Bölge Müdürümüzün talimatı; Şiddetli ve fırtına boyutundaki Lodos nedeniyle ağaç  devrilmesi, ENH tellerinin kopması yangına sebebiyet verme ihtimalinin yüksek olması, çıkacak yangınların rüzgarla genişleme ihtimali nedeniyle Arazöz, dozer vb tüm ekiplerin Pazar akşamına kadar TEYAKKUZ HALİNDE OLUNMASI , yangın önleme ve söndürme konusunda tüm tedbirlerin alınması, ateşli temizlik yapılmaması konusunda tüm Köy ve mahallelerde ilan ettirilmesi önemle rica olunur.”

Bursa’da şimdiden 60 hektarlık alan zarar gördü

Bursa’nın Osmangazi ilçesine bağlı Karaıslah ve Soğukpınar arasındaki çam ormanlarında etkili olan yangın da devam ediyor. Bursa Valisi Yakup Canbolat, “Bir köylünün bahçesinden çıkan çalıları yakmak isterken başlayan yangın Karaıslah Mahallemizde üç ayrı noktada devam ediyor. Tahmini 50-60 hektar civarında bir alan etkilendi” dedi.

Bursa Orman Bölge Müdürlüğü, Jandarma Bursa İl Komutanlığı, Bursa Büyükşehir Belediyesi, Osmangazi Belediyesi, Harmancık Belediyesi ve Keles Belediyesi’nden gelen ekiplerle müdahaleye başlandığını kaydeden Vali, “Şu an itibariyle kısmi zamanlı olarak rüzgar var. Ara ara şiddetli rüzgara dönüşüyor. Yanmalar devam ediyor. Şu anda yangını çevrelemekle meşgulüz. İnşallah rüzgar da diner, ekiplerimiz müdahale çalışmalarına sabaha kadar devam edecek” diye konuştu.

‘Bu sene yangın işi erken başladı’

Vali Canbolat vatandaşlara da çağrı yaparak  şunları söyledi: “Önümüzdeki hafta, bu bahçelerdeki örtü, çöp ve çıkan dalların yakılmasını yasaklayan bir genelgeyi, genel emri de en kısa zamanda çıkaracağız. Bu sene yangın işi erken başladı. Vatandaşlarımızın belli bir hassasiyet göstermesi gerekiyor, çünkü ilimizde çok nitelikli orman var. Bursa’nın yüzde 45’i orman. Vatandaşların bir yangın durumu söz konusu olduğunda da ivedi olarak ormanla, jandarmayla gerekli irtibata geçmesini istiyoruz. İnşallah kısa zamanda bir netice alırız diye düşünüyoruz.”

Bilecik ormanları da yanıyor

Bilecik’te merkeze bağlı Kızıldamlar köyü ile Kurtköy arasındaki Abuşlar mevkisi yakınındaki ormanlık alanda çıkan yangın da henüz söndürülemedi. Kuvvetli rüzgarın da etkisiyle büyüyen alevlere, ekiplerce müdahale ediliyor.

Bilecik Valisi Kemal Kızılkaya, yaklaşık 100 dönümlük alanın orman yangınıyla karşı karşıya olduğunu söyledi.

Ekiplerin görev başında çalışmalarını yoğun bir şekilde sürdürdüğünü kaydeden Kızılkaya, “120 personel ve 24 araçla müdahale etmeye çalışıyorlar. Henüz yangının kontrol altına alındığını söyleyemeyiz ancak çalışmalar devam ediyor. Civar illerden de takviye ekiplerimiz intikal etmek üzereler” dedi.

OGM: Hafta sonu risk yüksek

Orman Genel Müdürlüğü de sosyal medya paylaşımında yangınların devam ettiğini belirterek, “Özellikle Türkiye’nin batı bölgelerinde 31 Mart 2022 tarihinden itibaren etkili olan şiddetli lodosun hafta sonu da etkisini artırarak devam etmesi beklenmektedir. Lodosa bağlı düşük nem ve yüksek sıcaklıklar orman yangınları riskini artırmaktadır” dedi. Duyuruda, vatandaşların duyarlı olmaları gerektiği vurgulandı.

“Ormanı seven dikkat eder. Şiddetli lodos, düşük nem, yüksek sıcaklıklar nedeniyle bu hafta sonu orman yangını riskimiz yüksek” denilen açıklamada,  Muğla Milas’taki yangının kontrol altına alındığını diğer yangınlarla ilgili çalışmaların da sürdüğü kaydedildi. Açıklamada “Özellikle Türkiye’nin batı bölgelerinde 31 Mart 2022 tarihinden itibaren etkili olan şiddetli lodosun bu hafta sonu da etkisini artırarak devam etmesi beklenmektedir. Lodosa bağlı düşük nem ve yüksek sıcaklıklar orman yangınları riskini artırmaktadır. Vatandaşlarımızın yangınlara sebep olacak durumlardan kaçınmalarını ve yangın durumunda hemen 112’yi arayarak bilgi vermelerini önemle rica ediyoruz.” ifadeleri kullanıldı.

Geçen yıl, iklim değişikliğinin etkisiyle aşırı sıcak ve kurak günler geçiren  Türkiye’nin özellikle Ege ve Akdeniz sahillerini etkisi altına alan dev yangınlarda 15 gün içerisinde 135 bin hektar orman alanı; 26 bin hektar tarım alanı; yaklaşık 12 milyon metreküp kadar da orman ağacının zarar görmüştü.

Orman Botaniği Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ünal Akkemik bahar aylarına yaklaşmadan yangınlara karşı önlemlerin alınması gerektiğini uyarısı yapmış ve şunları söylemişti:

“Yangınları sadece yazın konuşuyoruz. Dışarda kar yağarken de bir yandan da orman yangınlarını konuşmamız gerekiyor. Bu yangın hazırlıklarının yazdan önce bitmesi gerekiyor. Acaba bu çalışmalar kapsamında ne durumdayız? Bunun toplumla paylaşılması önem taşımaktadır.”

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.