EkolojiManşetUlaşım

Kaputaş için iyi haber

0

Kaputaş Plajı’ndan geçecek otoyol projesine verilen ‘ÇED gerekli değildir” kararı yeniden iptal edildi

Antalya‘da dünyaca ünlü Kaputaş Plajı‘nı da içine alan Kaş-Kalkan bölünmüş yol projesi için verilen ‘ÇED gerekli değildir’ kararı, Antalya 2’nci İdare Mahkemesi tarafından iptal edildi. Dava süreciyle ilgili bilgi veren Avukat Tuncay Koç ‘ÇED gerekli değildir’ kararının daha önce de iptal edildiğini hatırlattı.

Kaş ilçesi sınırlarında Karayolları 13’üncü Bölge Müdürlüğü tarafından 28,7 kilometre uzunluğunda iki gidiş, iki dönüş olmak üzere 4 şeritli bölünmüş yol olarak ‘Kaş – Kalkan Yolu’ yapılması planlanıyordu.  Kaşlı 76 kişi, Kaş Kültür ve Tanıtma Derneği ile Peyzaj Mimarları Odası; Antalya Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün karayolu projesine ilişkin verdiği ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararını yargıya taşıdı. Davaya bakan Antalya 2’nci İdare Mahkemesi, ‘ÇED gerekli değildir’ karanının iptaline karar verdi.

Danıştayın bozması üzerine yeniden iptal

Avukat Koç, daha önce alanın 2842 metrelik kısmındaki Kalkan Güney yamaçları 1’inci derece sit alanından geçen yol için izin veren Tabiat Varlıkları Kurulu kararına yönelik yürütmeyi durdurma kararı verildiğini, ancak Danıştay 14’üncü Dairesi’nin bu kararı, bölgede keşif yapılması ve devamında yeni bir karar verilmesi gerekçesiyle bozduğunu hatırlattı. Koç, “Bozma kararı üzerine bilirkişi heyeti ile alanda keşif yapılmış ve heyet raporu alınmış. Antalya 2’nci İdare Mahkemesi de bilirkişi raporuna dayanarak ÇED gerekli değildir kararını iptal etmiştir” dedi.

Koç, bilirkişi raporunda planlanan yolun lokal trafikten ziyared transit trafiğe hizmet vereceği sonucuna ulaşıldığını söyledi. Projeyle muhtemel yapılaşma artışının doğal ve arkeolojik sit alanlarına baskısının irdelenmediğine dikkat çeken Koç, patlatma-yarma, iş makineleri ve yüksek tonajlı araçların geçişi sonucu vibrasyon etkisi, toz ve katı madde taşımını ile bu alanlardaki canlılara veya tarihi yapılara verilebilecek etkinin dikkate alınmadığını kaydetti. Avukat Koç şöyle konuştu: “1’inci derece doğal sit alanında yer alan Likya Kaş orkidesi ve Kaputaş andız otu başta olmak üzere doğal hayata ve ayrıca yaban keçileri başta olmak üzere bölgede yaşayan kuş, yarasa, kirpi, yılan, kaplumbağa, tavşan, sincap gibi yaban hayvanlarına tehlike oluşturacağı, Likya Kaş orkidesinin yayıldığı 4 bölgenin kuzey tarafındaki 2 alanın sınırlandırıldığı gibi gerekçeler mahkeme kararında mevcuttur.”

Kaş’ın korunması herkesin görevi

Alanın tüm topoğrafyasını, coğrafi güzelliğini, doğal hayatı ve arkeolojik yapıları, tarımsal özelliği bozacak bu projenin bir daha gündeme alınmamasının Kaş halkının talebi olduğunu vurgulayan Koç, “Doğayı ve çevreyi koruyan, sürdürülebilir turizm ve geleneksel tarım ilkelerinden ödün vermeyen Kaş coğrafyasının korunması herkes için bir görevdir. Bu projeye dayalı olarak yapılan imar planları da iptal edilmelidir” dedi.

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.