EnerjiManşet

Kapatılan termik santrallere geçici çalışma ruhsatı verildi

0

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, belirlenen sürede baca filtreleri zorunluluğunu yerine getirmediği için kapatılan altı termik santralden, ünite ve bacaları mevzuata uygun hale getirilenlere geçici çalışma ruhsatı verildiğini açıkladı. Bir yıl süreyle verilen geçici ruhsattan yararlanacak termik santraller; Soma, Kangal, Çatalağzı, Seyitömer, Tunçbilek ve Afşin A. 

Bakan Kurum açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

Soma Termik Santrali‘nin 6 ünitesinden 4’üne, Kangal Termik Santrali’nin kapalı olan 2 ünitesine, Çatalağzı Termik Santrali’nin kapalı olan 2 ünitesine, Seyitömer Termik Santrali’nin 4 ünitesinden 2’sine, Tunçbilek Termik Santrali’nin 3 ünitesinden 2’sine, Afşin A Termik Santrali’nin 4 ünitesinden 2’sine 1 yıl geçici çalışma ruhsatı verilmiştir. Bu üniteler ve bacalar mevzuata uygun hale getirilmiştir.” 

Bu santrallere 2013 yılından itibaren Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararlarını hiçe saymak pahasına ek süre verilmiş ve çevre yatırımlarını yapmaları talep edilmişti. Ancak söz konusu şirketler çevre ve halk sağlığını hiçe sayarak, söz konusu çevre yatırımlarını altı yıldır hayata geçirmemiş, havayı kirletmeye ve halk sağlığına zarar vermeye devam etmişti.

Son olarak yılbaşında gerekli yatırımlarını yapmayan filtresiz termik santrallere 2,5 yıl daha izin verilmesini öngören yasa tasarısının Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından veto edilmesinin ardından, ülke genelindeki ‘filtresiz’ santraller mühürlenmiş,  gerekli yatırımların yapılmasının denetimlerle tespit edilmesinin ardından, geçici belgeyle işletilmeye devam edileceği belirtilmişti. 

Altı santrale geçici çalışma ruhsatı verilmesiyle, Türkiye’de kapalı bulunan termik santral kalmadı. 

Mevzuata Uyum Yatırımı Yapmayan Santraller 

Aşağıdaki kömürlü termik santraller, 2013 yılından bu yana, baca gazı kükürt giderim tesisi, filtre sistemleri veya kül barajı gibi çevre ve halk sağlığının korunması için gerekli yatırımları yapmıyor. Bu santraller 2013 yılından itibaren özelleştirilmiş olup, Afşin Elbistan B Termik Santrali hariç, özel şirketler tarafından işletiliyor.

Çanakkale / 18 Mart Çanakkale Termik Santrali
Şırnak / Silopi Elektrik Termik Santrali
Kahramanmaraş / Afşin Elbistan A Termik Santrali (4 ünitesinden 2’sine izin verildi.)
Karabük / Kardemir Karabük Demir Çelik Termik Santrali
Kütahya / Tunçbilek Termik Santrali (3 ünitesinden 2’sine izin verildi.)
Kütahya / Seyitömer Termik Santrali (4 ünitesinden 2’sine izin verildi.)
Manisa / Soma A Termik Santrali (6 ünitesinden 4’üne izin verildi.)
Manisa / Soma B Termik Santrali
Sivas / Kangal Termik Santrali (1. Ve 2. üniteler) (2 ünitesine de izin verildi.)
Zonguldak / Çatalağzı Termik Santrali (2 ünitesine de izin verildi.)
Ankara / Çayırhan Termik Santrali
Muğla / Yeniköy Termik Santrali
Muğla / Kemerköy Termik Santrali
Bursa / Orhaneli Termik Santrali
Kahramanmaraş / Afşin Elbistan B Termik Santrali.

 

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.