ManşetTürkiye

Kandıra’da yatan vegan ve vejetaryen mahkumlardan dayanışma çağrısı, “Beslenemiyoruz”

0

Kandıra’daki 1 No’lu F Tipi Cezaevi’nde bulunan 4 vegan ve 2 vejetaryen mahkum, aylardır yeterli beslenme için sürdürdükleri yemek boykotu ve yazışma trafiğinin sonuç vermemesi üzerine tüm hak savunucularını kendilerine destek olmaya çağırdı.

23 kandira-vegan-tutsak-dayanisma

Cezaevindeki vegan-vejetaryenlere hayvansal içermeyen gıdaların temin edilmesi için üç yıl önce yayınlanan yönetmelik değişikliğinin cezaevi idarelerince suiistimal edildiği ortaya çıktı. 2011’deki 42 günlük açlık greviyle yönetmelik değişikliğinin ana aktörlerinden biri olan Kandıra’daki vegan-anarşist mahkum Osman Evcan, Yeryüzüne Özgürlük Derneği’ne gönderdiği son mektupta “Sebze ve bakliyatın iaşe maliyeti ete göre çok daha düşük. Vegan yemeklere yağ, tuz ve baharat da konmuyor. Bunlara rağmen bize sunulanlar yetersiz, sağlıksız ve dengesiz. Tutsaklara her öğün 5 TL’lik iaşe sağlamak zorundalar; ama veganlara daha azını vererek insan hakkımızı tanımıyorlar. Bu yaptıkları, veganlığı sapkın bir düşünce olarak görüp bize tek tip yaşama biçimini dayatmaktır.” dedi. Yeryüzüne Özgürlük Derneği sözcüsü Güray Tezcan “Talepler gayet meşru ve hukuken zorunlu. Cezaevi doktorları da talepleri haklı bulmuş. Bunların karşılanmaması eşitsizlik demek. Kahvaltıda vegan olmayana beyaz peynir verirken veganı çürük zeytinle geçiştirmek kabul edilemez. Herkesi bu haksızlığa karşı telefon ve dilekçe yağmuruna çağırıyoruz.” diye konuştu.

24.osman evcan'a vegan yemek

Kocaeli Kandıra’daki 1 No’lu F Tipi Cezaevi’nde Osman Evcan’ın dışında üç vegan ve iki vejetaryen mahkum daha var. Hayvansal ürün tüketmeden sağlıklı beslenme haklarını savunmak için bir araya gelmişler. Kasım 2014’ten beri cezaevinin temin ettiği sera ve konserve ürünleri almıyorlar. İhtiyaçlarını kantinden gidermeye çalışıyorlar ancak kantinin kâr mantığıyla fiyatları yüksek tutması ve kuru maya, ruşeym, keten tohumu, yulaf ezmesi, humus gibi veganlar için kritik besinleri sunmaması onları zora sokuyor. Osman Evcan, cezaevi yemeklerinin ağzında yaralara ve midesinde yanmalara sebep olduğu gerekçesiyle Ocak 2015’te boykotunu ileri götürmüş; talepleri yerine getirilene dek cezaevinden gelen hiçbir gıdayı kabul etmiyor. 10 yıldan uzun süredir vegan olduğu halde Kocaeli’ne naklinden beri sağlık sorunları yaşamasını buradaki yetersiz ve kalitesiz besinlere bağlıyor.

Kocaeli Açık Ceza İnfaz Kurumu 2. müdürü, yetersiz beslenme iddialarını yalanlarken daha iyi beslenme için kantini işaret etti. Vegan-vejetaryen mahkumlar taleplerini Kandıra Cumhuriyet Başsavcılığı’na taşıdıklarında ise “Bizi ilgilendirmiyor. İdari konudur” cevabıyla geri çevrildi. Altı tutsağın yeterli ve sağlıklı beslenme mücadelesine destek olmak isterseniz, hemen altta özetlenen taleplerini aşağıdaki kurumlara yazılı veya sözlü olarak iletebilirsiniz.

Vegan Mahkumların Talepleri

-Topluca haftalık mevsim sebzeleri: Sera veya konserve değil

-Yeterli bakliyat, tahıl ve kuruyemiş: Protein için

-Kantine daha fazla vegan ürün: Brokoli, mantar, yulaf ezmesi, humus vs

Örnek Dilekçe

Vegan ve Vejetaryen mahkumların taleplerinin yerine getirilmesi için aşağıda bir örneği bulunan dilekçenin hazırlanıp, Kocaeli Açık Cezaevi Kurum Müdürlüğü’ne (Kandıra Yolu 20.Km Çal Mevkii Kandıra / KOCAELİ Tel: 0262 581 51 31, 0262 581 51 34 ; Faks: 0262 581 53 49) ve Kandıra Cumhuriyet Başsavcılığı’na (Akdurak Mah İzmit Cad No: 1 Kandıra / KOCAELİ Tel: 0262 551 22 40, 0262 551 22 41 ; Faks: 0262 551 43 38) gönderilmesi gerekiyor.

“Örnek dilekçe:

KOCAELİ AÇIK CEZAEVİ KURUM MÜDÜRLÜĞÜ’NE Kocaeli 1 Nolu F Tipi Cezaevi’ndeki hükümlüler Osman Evcan, Kemal Toka, Cevdet Bayır, Ramazan Şevket Yılmaz ve Ergül Çiçekler’in vegan-vejetaryen beslenmeyi seçtikleri için yetersiz-dengesiz gıdalara mecbur bırakıldığını ve sağlıklarının idari ihmaller sebebiyle kötüye gittiğini üzüntüyle öğrendim. 2012’de Resmi Gazete’de yayınlanan “Hükümlü ve Tutuklular İle Ceza İnfaz Kurumları Personelinin İaşe Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik”e göre vegan-vejetaryenlerin talepleri iaşe miktarıyla sınırlı kalmak üzere karşılanır. Diğer hükümlülere düzenli olarak et, peynir gibi gıdaların verilmesi iaşe sınırını aşmazken, hayvansal ürünlerden daha ucuz olan çiğ sebze ve taze baklagilin iaşe sınırı gerekçe gösterilerek veganlardan sakınılması bir ayrımcılık örneğidir. Yukarda adı geçen hükümlülerin “(1) Sera veya konserve yerine haftalık topluca mevsim sebzelerinin verilmesi”, “(2) Bakliyat, tahıl ve kuruyemiş temininin artırılarak protein ihtiyaçlarının karşılanması”, “(3) Kantine veganlar için önemli brokoli, mantar, humus, yulaf ezmesi, kuru maya gibi yeni ürünlerin getirilmesi” şeklindeki talepleri kurumunuzda çalışan hekim tavsiyeleriyle de desteklenmiştir. En temel insan haklarından biri olan sağlıklı beslenme hakkını kurumunuzda en kısa zamanda tam anlamıyla uygulamanızı arz ve rica ederim. Saygılarımla,     ………..İSİM SOYİSİM…….E-POSTA…….TC NO…………..”

 

(Yeşil Gazete)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.