Doğa MücadelesiManşet

Kandıra’da köylüler kazandı: Sungurlu Barajı ÇED raporu iptal edildi

0

Kocaeli Kandıra’da yapımı planlanan Sungurlu Baraj’ına kurban gidecek köyler kurtuldu. Baraj için hazırlanan ÇED Raporu İstanbul 11. İdare Mahkemesi tarafından iptal edildi.

İstanbul’un su ihtiyacının karşılanması için yapılan yapımı planlanan Sungurlu Barajı, vatandaşların büyük tepkisine neden olmuştu. Baraj sebebiyle Kandıra’nın Akçaova ve Teksen Köylerini tamamen sular altında kalacak, 16 köy ise yine bu barajdan etkilenecekti. Akçaova köyünde ÇED Toplantısı düzenlenmek istenmiş, ancak köylülerin engel olmasıyla toplantı yapılamamıştı. 

Sungurlu Barajı’na karşı uzun zamandır mücadele eden köylüler, konuyu yargıya taşıdı. Mahkemeden sevindirici haber gecikmedi. Hazırlanan ÇED raporu, İstanbul 11. İdare Mahkemesi tarafından hukuka uygunsuz bulanarak iptal edildi. 

Mahkeme tarafından, projenin yapılacağı sahanın özelliğine göre gerekli ve yeterli bilimsel araştırma ve irdelemelerin yapılmadığı, keşif esnafında elde edilen bilgi ve bulgular ile dosyada mevcut veriler esas alınarak yapılacak değerlendirmenin ise çevresel etkileri tam anlamıyla ortaya koyamayacağı sonucuna varıldı.

Eksik incelemeye dayalı olarak hazırlanan ÇED Raporu dayanak alınarak verilen dava konusu 4192 sayılı ‘ÇED OLUMLU’ kararı da hukuka uygun bulunmayarak iptal edildi.

.

(Kartepe Gazetesi)

You may also like

Comments

Comments are closed.