Kanal İstanbulEkolojiManşet

Kanal İstanbul ÇED Raporuna dava açma süresi doldu

0

Kanal İstanbul projesine ilişkin ‘Çevresel Etki Değerlendirme Olumlu’ kararının iptali ve yürütmenin durdurulması talebiyle Çevre ve Şehircilik Bakanlığı aleyhine dava açmak için verilen süre doldu. Bu süre zarfında projeye karşı çıkan meslek odaları, barolar, siyasi partiler ve yurttaşlar İdare Mahkemeleri’ne başvurdu.

14 barodan toplu dava

Dava açma işlemlerinin son günü olan 17 Şubat’ta 14 Baro birlikte ÇED kararına karşı dava açtıklarını duyurdu. Barolar arasında; Ankara, Adana, Antalya, Artvin, Aydın, Balıkesir, Bursa, Gaziantep, Hatay, İzmir, Kırklareli, Mersin, Şanlıurfa ve Yalova Baroları yer aldı.

Yurttaşlarla kurumlar bir arada

Birçok ekoloji örgütü de vekaletler aracılığıyla birleşerek Kanal İstanbul’a karşı itirazlarını mahkeme yoluyla dile getirdi. 14 kurumun yanı sıra 203 yurttaşın yer aldığı davadaki kurumların isimleri ise şu şekilde:

Ekoloji Kolektifi Derneği, Ege Çevre Kültür Platformu Derneği (EGEÇEP), Doğa Derneği, Yeşil Artvin Derneği, Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, Mersin Çevre Dostları Derneği, Çevre ve Tüketici Koruma Derneği, Antakya Çevre Koruma Derneği, İskenderun Çevre Koruma Derneği, Tarsus Çevre Koruma Kültür Ve Sanat Merkezi Derneği, TMMOB Peyzaj Mimarları Odası, Saray Doğayı Koruma Derneği, Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi, Kuzey Ormanları Savunması

Ya Kanal Ya İstanbul Koordinasyonu- Küçükçekmece eylemi

İBB ve HDP’den ayrı davalar

Daha önceki süreçte de İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) İstanbul 6. İdare Mahkemesi’nde ÇED Olumlu kararına karşı dava açmıştı. Halkların Demokratik Partisi (HDP) de Kanal İstanbul projesi için hukuksuz ve gayrimeşru bir şekilde ÇED olumlu kararı verildiğini belirtmiş ve İstanbul İdare Mahkemesi’ne dava dilekçesini sunmuştu.

 

 

You may also like

Comments

Comments are closed.