Manşetİklim Krizi

Kanada’nın bozulmadan kalan son Arktik buzulu da çöktü

0

Kanada’nın Arktik bölgesinde yer alan tamamen bozulmadan kalan son buzul da 6 Ağustos Perşembe günü çöktü. Araştırmacılar buz kütlesinin Temmuz ayının sonunda yalnızca iki gün içerisinde alanının yüzde 40’ından fazlasını kaybettiğini açıkladı.

Milne Buzulu seyrek nüfuslu kuzey Kanada bölgesi Nunavut’taki Ellesmere Adası‘nın kenarında yer alıyor.

Kanada Buz Servisi Pazar günü yaptığı açıklamada “Ortalama sıcaklıkların üzerindeki sıcaklıklar, açık deniz rüzgarları ve buz sahanlığının önündeki açık su buz sahanlığının kırılmasının tarifleri arasında yer alıyor” dedi.

‘Bu büyüklükte şehirler var’

Huff Post’un haberine göre Ottawa Üniversitesi’nde bir buzulbilimci Luke Copland, bahsi geçen buz kütlelerinin büyüklüğünü anlatmak için “Bu büyüklükte olan şehirler var. Bunlar büyük buz parçaları” ifadelerini kullandı.

Sahanlığın alanı yaklaşık yüzde 80 kilometrekare oranında küçüldü. Kıyaslayacak olursak New York’taki Manhattan’ın yüzey alanı 60 kilometrekareye denk geliyor. Copland açıklamasının devamında “Bu bozulmamış şekilde kalan en büyük buz kütlesiydi ancak parçalandı” dedi.

Kuzey Kutbu iki kat hızlı ısınıyor

Kuzey Kutbu son 30 yıldır gezegenin diğer kısımlarının iki katı hızında ısınıyor. Ancak bu yıl kutup noktasında gözlemlenen sıcaklıklar önceki yıllara kıyasla da oldukça yoğundu.

Temmuz ayında kutup bölgesinde yer alan buzul oranı 40 yılın en düşük seviyesine geriledi. Sibirya’daki sıcaklıklar ve yangınlar rekor seviyelere ulaştı. Kanada’nın Arktik bölgesindeki sıcaklıklar da 30 yıllık ortalama sıcaklığın beş derece üzerinde gerçekleşti.

Kendilerini soğuk tutmak için gerekli yüzey alanından mahrum oldukları için bu durum özellikle küçük buzullar için bir tehdit oluşturuyor. Buzulların ortadan kalkmasıyla birlikte ortaya çıkan ana kaya daha hızlı ısındığı ve beyaz renginin yansıtıcılığından faydalanılamadığı için de bölgedeki eritme süreci hızlanıyor.

Araştırma kampı da beraberinde gitti

Ellesmere Adası’nda gerçekleşen buzul çöküşü aynı zamanda kuzey yarımkürenin bilinen son Epishelf gölünün de kaybedilmesi anlamına geliyor. Epishelf gölü buz tabakası tarafından damlayan tatlı suyun birikerek okyanus suyu üzerine yüzdüğü coğrafi bir özellik.

Ottawa’daki Carleton Üniversitesi’nden araştırmacı Derek Mueller, buzul sahanlığı çöktüğünde, buz tabakasından su akışını ölçen araçların da yer aldığı bir araştırma kampının kaybolduğunu söyledi. Mueller, bu durum gerçekleştiğinde kampın içinde olmadıkları için çok şanslı olduklarını belirtti.

Ellesmere Adası bu yaz St Patrick Körfezi’ndeki iki buzulunu daha kaybetmişti. Ulusal Kar ve Buz Veri Merkezi (NSIDC) direktörü Mark Serreze “Ölümcül kanseri olan kişiler gibi arka arkaya gittiklerini gördük” dedi.

Serezze, adada bulunan Murray ve Simmons isimli iki buz örtüsünün de küçüldüğünü ve muhtemelen 10 yıl içinde kaybolacağını söyledi.

 

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.