Kanadalı Canterra Kapadokya’dan çekiliyor: Yeterli altın rezervi yok

Haftalardır yöre halkının protesto eylemlerinin sürdüğü Kapadokya'da altın madeni arama çalışmalarını sürdüren Kanadalı Centerra şirketi 'rezerv yetersiz' gerekçesiyle bölgeden çekilme kararı aldı.
 

Kapadokya yöresinde altın madeni arama çalışmalarını sürdüren Kanadalı Centerra Şirketi “rezerv yetersiz” gerekçesiyle bölgeden çekilme kararı aldı.

Avanos Belediye Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada şirketinin bölgedeki altın arama faaliyetlerini durdurduğu ve şirketin çekilme kararı aldığı duyuruldu.

Evrensel‘den Özer Akdemir’in aktardığına göre, “Kapadokya’ya müjde” başlıklı açıklamada şöyle denildi:

“Kanadalı Centerra maden şirketi, Avanos’a bağlı Özkonak ve Göynük köylerinde toplam bin 306 hektarı kapsayan devasa alanda altın aramak için Enerji Bakanlığı Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü’nden resmen ruhsat almıştı. Yapılan analizler neticesinde ilgili alanın rezerv oranı düşük olması sebebiyle Centerra maden şirketi alandan çekilme kararı almıştır.”

Büyük tepki çekmişti 

Geçtiğimiz yıl Nevşehir’e bağlı Avanos ilçesi Özkonak’ın Ziyaret Tepesi’nde altın arayan Kanadalı Centerra Gold şirketi, bölgedeki ağaçlandırma sahasındaki çamları sökerek altın madeni sondajları yapmıştı.

Yöre halkının tepki gösterdiği şirketin çalışma yaptığı alan binlerce yıllık Özkonak yer altı şehri, Belha Manastırı ve Kapadokya’ya özgü jeolojik yapının olduğu bir alanda yer alıyordu. Altın araması yapılan bölge aynı zamanda Avanos ve çevre yerleşimlerinin içme sularının alındığı bir konumdaydı.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

[COP29] Türkiye’nin iklim politikaları performansı bu yıl da ‘düşük’

Bu yılki İklim Değişikliği Performans Endeksi'nde 53'üncü sırada yer alan Türkiye’de yenilenebilir enerji kapasitesi artarken, bunun fosil yakıtları ikame etmediği vurgulanıyor.

[COP29] 25 ülke ve AB’den ‘Yeni kömüre hayır’ eylem çağrısı

Avustralya'nın 'eylem çağrısı'na ilk yanıt veren ülke olmasının ardından OECD ülkeleri içerisinde yeni kömür santrali inşa eden sadece Türkiye ve Japonya kaldı.

Alaplı’daki doğal gölün bitmeyen çilesi: Şimdi de hafriyat ve moloz yığılıyor

Eski taş ocaklarının çukurunda kendiliğinden oluşan ve içinde yaşayan balıklarıyla canlı bir göl haline gelen Alaplı Gölü'nü yok etme girişimlerine bir yenisi eklendi.

Karacasöğüt’te 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı’na marina için ÇED gerekli değilmiş

Marmaris'te 1. Derece Arkeolojik Sit alanına yat iskelesi ve turizm tesisi projesine valiliğin verdiği 'ÇED gerekli değil' kararı İdare Mahkemesi'nce de uygun bulundu.

[COP29] Petrol zengini Suudi Arabistan müzakereleri sabote ediyor

Suudi Arabistan delegeleri, Bakü'deki iklim zirvesinde fosil yakıtlardan uzaklaşma, adaptasyon, iklim taahhütleri gibi kritik konulardaki müzakereleri her fırsatta engelliyor.

EN ÇOK OKUNANLAR