Kanada’da 300 yıllık meşe ağacını kurtarmak için belediye ve halk seferber oldu

Toronto'nun gökdelenlerle çevrili bölgesinde yer alan 300 yıllık kızıl meşe ağacı tarihe meydan okuyor. Ancak Kanada'nın keşfine tanıklık etmiş ağacı kurtarma çalışmaları koronavirüs salgını sebebiyle sekteye uğradı.

Kanada’nın Toronto şehrinde insanlar gökdelenlerle çevrili bir bölgenin ortasında yer alan 300 yıllık bir meşe ağacını kurtarmak için mücadele veriyor. Ancak koronavirüs salgını bu çabaların önüne geçiyor.

24 metrelik uzunluğu sahip kızıl meşe ağacı bölgedeki en yaşlı ağaçlardan birisi. Öyle ki Fransa’dan gelen kaşifler Ontario Gölü’nün kıyılarında bir ticaret noktası kurduğu sırada büyük ihtimal bu ağaç filizlenme aşamasındaydı.

Asırlık ağaç şu anda North York mahallesinin kalbindeki dolambaçlı bir sokakta, sıradan bir bungalovun arka bahçesinde bulunuyor. Beş metrelik devasa bir gövdeye sahip meşe, 1960’lı yıllarda inşa edilmiş bungalova bitişik halde.

Evin sahibi ağaca bakamadığını söylüyor

Science Alert’in aktardığına göre son yıllarda evin yeni sahibi ağacın bakımını karşılayacak bütçeye sahip olmaması ve köklerin evin temelini kırmasıyla ilgili endişelerini dile getirdi. Komşular ise güçlü bir fırtınada ağacın zarar görerek üstlerine devrilebileceğinden endişe ediyor.

Toronto belediye meclisi, ağacı korumak ve 6 milyon nüfuslu bu şehirde herkesin erişimine açmak için 2018’de mülkü satın almak, evi yıkmak ve araziyi küçük bir halka açık parka dönüştürmek için oy kullandı.

Evi satın almak için oy kullanıldı

Geçtiğimiz yıl da evin sahibiyle satış için bir anlaşmaya varıldı. Evi 2015 yılında satın alan Ali Simaga “Böyle bir ağacın bakımı çok pahalı. Eğer bir kamu alanı olursa benden daha iyi bakabileceklerdir. Ayrıca bencillik yapıp sadece kendime saklamak da istemiyorum” dedi.

Uzmanlar, özenle ve doğru koşullar altında ağacın 200 yıl veya daha fazla yaşayabileceğini söylüyor.

Kampanyaya koronavirüs engeli

Ancak satın alma işlemleri tamamlanamadı. Çünkü belediyenin satın alımı yapması için ücretin yarısının özel bağışlarla tamamlanması gerekiyor. Aralık 2019’da başlatılan kampanyada 325 bin ABD doları toplanması hedefleniyordu.

Başta hızlı bir giriş yapılan kampanya koronavirüs salgını sırasında sekteye uğradı. Şu ana kadar hedeflenen paranın yalnızca yüzde 30’u toplanmış durumda. Eğer hedeflenen para toplanamazsa anlaşma geçerliliğini yitirecek ve toplanan paralar da başka ağaçlandırma işlemleri için kullanılacak. Asırlık meşe ağacının geleceği ise şüpheli bir hale gelecek.

 

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Karadeniz Ereğlisi halkı, ERDEMİR’in yarattığı kirliliğe karşı sürekli eyleme başladı

Karadeniz Ereğli Çevre Platformu üyeleri, ilçede artan kanser ve solunum yolu hastalıklarından sorumlu tuttukları Erdemir'e karşı her cumartesi bir araya gelme kararı aldı.

Nepal’de 200’den fazla can kaybı yaşanan selde kayıplar aranıyor

Katmandu'da ve Nepal'de üç gün boyunca aralıksız yağan yağmurun tetiklediği sel ve toprak kaymalarında ölenlerin sayısı 200’ü geçerken onlarca kişi hala kayıp.

Tuvalu: Avustralya’nın ‘ahlaksız’ maden kararı Pasifik komşularını boğmaya benziyor

Tuvalu iklim bakanı, üç dev kömür madeninin genişletilmesini onaylayan Avustralya'nın COP29'a ada ülkeleriyle birlikte ev sahipliği yapma talebini zayıflattığını söyledi.

Türkiye’de ilk kez ‘pürüz dişli yunus’ kayıtlara geçti

Deniz Memelileri Araştırma Derneği'nin araştırmasında Türkiye sularında daha önce hiç kaydı olmayan pürüz dişli yunus görüntülendi.

‘Avrupa’daki tatil yerlerine özel jet uçuşları geçen yıl yüzde 250 arttı’

Greenpeace'in yaptırdığı yeni bir analize göre, 2023'te 45 lüks destinasyona 117.000'den fazla uçuş yapıldı. Bunun sonucunda da 520.000 tondan fazla CO2 emisyonu salındı.

EN ÇOK OKUNANLAR