Dünyaİklim KriziManşet

Kanada ve ABD’de orman yangınları devam ediyor

0

Kanada‘da sıcak dalgası nedeniyle 297 farklı noktada çıkan orman yangınları kontrol altına alınamadı. Konuyla ilgili yapılan açıklamada, yangınların 84’ünün son 48 saatte başladığı belirtildi.

Amerika Birleşik Devletleri‘nin (ABD) bazı eyaletlerinde sıcaklık rekoru kırılırken, Arizona’nın Mohave bölgesinde yangın söndürme çalışmaları için bölgeye gitmeye çalışan iki itfaiye görevlisi, içinde bulundukları uçağın düşmesi sonucu hayatını kaybetti.

Kanada’da iki kişi hayatını kaybetti

British Columbia Eyaleti Orman Yangınları Servisi, eyaletin iç bölgelerindeki 297 farklı noktada orman yangınlarının devam ettiğini açıkladı.

Şu ana kadar yaklaşık 1000 kilometrekare orman alanının kül olduğu eyalette, orman yangınları nedeniyle iki kişinin hayatını kaybettiği duyuruldu.

Eyalette geçen yılın aynı döneminde toplamda 680 orman yangını kaydedildi. 2021’de ise bu rakamın yaklaşık üç katına çıkarak 947’e ulaştığı belirtildi.

Yangın söndürme çalışmaları devam ediyor

Yetkililer, ülkede meydana gelen yangınlar sebebiyle yerleşim birimleri için üç yeni tahliye uyarısı yayımladı.

Yaklaşık 1100 itfaiyecinin söndürmeye çalıştığı yangınlar için Alberta, Ontario, Quebec ve New Brunswick eyaletlerinden destek itfaiye ekipleri de bölgeye geldi. Bunun yanında halkta itfaiye ekiplerine destek veriyor.

Araç ve insan ulaşımının olmadığı bölgelerdeki yangınlara helikopterler ve tanker yangın uçakları ile müdahale ediliyor.

ABD’de meydana gelen yangınlar

ABD de ülkede meydana gelen yangınlarla boğuşuyor. California’da Mojave Çölü’nde yer alan Ölüm Vadisi’nde sıcaklık cuma günü 54.4 derece oldu.

Çölün yaklaşık 500 kilometre kuzeybatısında ise yılın en büyük orman yangını gerçekleşti. Yıldırım çarpması sonucu çıkan Tahoe Gölü’nün kuzeyindeki yangını söndürmek için itfaiye görevlilerinin çalışmaları devam ediyor.

Yangın, cumartesi geç saatlerde Nevada’nın Washoe bölgesindeki evleri tehdit etmeye başladı. Yangının şu ana kadar sadece yüzde 8’i kontrol altına alınmış durumda.

Öte yandan, Oregon‘un güneyinde başlayan orman yangınının, şiddetli rüzgar sebebiyle etki alanını iki katına çıkardığı duyuruldu.

Ulusal Hava Dairesi, tehlikeli koşulların sıcakla bağlantılı hastalıklara neden olabileceğini belirtti.

California’da sıcaklık rekoru

Kaliforniya’nın güneyindeki Palm Springs bölgesinde hava sıcaklığı cumartesi günü 49 dereceyle rekor kırdı. Bu rekor, 2021’de kırılan dördüncü rekor oldu.

Las Vegas kenti de cumartesi gecesi 47 dereceyle tüm zamanların rekorunu kırdı.

Washington eyaletinin güneydoğusundaki orman yangını da etkisini arttırdı.

Idaho eyaletinde ise Vali Brad Little orman yangınları nedeniyle acil durum ilan etti ve Ulusal Muhafızların yangınları söndürme çalışmalarına yardım etmesini istedi.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.