İnsan HaklarıKadınLGBTİ+Manşet

Kanada, kadınları ve LGBTİ+ topluluğunu hedef alan yasaları yürürlükten kaldırıyor

0
kadın

Kanada, kadınları ve LGBTİ+ topluluğunu hedef alan ‘ahlaksızlık yasası’ ve kürtaj karşıtı yasaları yürürlükten kaldırdı.

Reuters‘ın aktardığına göre,  dün (7 Şubat) Kanada hükümeti tarafından yapılan bir açıklamada, söz konusu yasaların sebeplerden hüküm giymiş kişilerin sicillerini temizlemesine izin verecek bir ceza adaleti sistemi reformu kapsamında kaldırıldığı belirtildi.

Yürürlükten kaldırılan yasalar, kadınlar ile lezbiyen, gey, biseksüel, transseksüel ve queer bireylerin kürtaja ve queer topluluklar için güvenli alanlar olarak kabul edilen hamamlara, gece kulüplerine ve eş değiştirme kulüplerine erişimini hedef alıyordu.

Kadın ve Cinsiyet Eşitliği ve Gençlik Bakanı Marci Ien yaptığı açıklamada, “Kanadalılar güvenliklerine öncelik veren, ayrımcı nitelikte olmayan politikaları hak ediyor” dedi.

Ien, hükümetin geçmişteki yasa ve düzenlemelerinin adaletsiz olduğunu ve LGBTİ+ topluluklarının ve kadınların özgürlüklerini tehlikeye attığını kabul ettiğini aktardı.

‣ Budapeşte’de binlerce kişi LGBTİ+ karşıtı yasa tasarısını protesto etti
‣ İHD’den LGBTİ+ avına karşı açıklama: LGBTİ+ hakları insan haklarıdır
kadın

Fotoğraf: İnsan Hakları İzleme Örgütü

Bu yasaların yürürlükten kaldırılmasıyla, daha önce hüküm giymiş kişiler, “tarihsel olarak haksız mahkumiyet kayıtlarının” kalıcı olarak silinmesini mümkün kılan 2018 Tarihsel Olarak Haksız Mahkumiyetlerin Silinmesi Yasası kapsamında ücretsiz olarak silme emri başvurusunda bulunabilecekler.

Başvuranların belirli kriterleri karşılaması için mahkumiyete dair bazı bilgilere ihtiyaç duyulacak. Hüküm giymiş kişi vefat etmişse, onun adına bir aile üyesi veya onu temsil eden bir kişi başvuruyu gerçekleştirebilecek.

‣ Şili Parlamentosu’nda eşcinsel evliliği onaylayan yasa tasarısı kabul edildi
‣ Rusya’dan homofobik adım: Çevrimiçi akış sitelerinde LGBTİ+ içerikleri yasaklanıyor

Ne olmuştu?

Kanada Kraliyet Atlı Polisi, ahlaksızlık yasalarını kullanarak tüm ülkede gey gece kulüplerine ve hamamlara baskın yapmış; müşteriler, çalışanlar ve sanatçılara yönelik suçlamalarda bulunmuştu. 1981’de Toronto‘da 286 erkeğe bir genelevde bulundukları için bu çağdışı yasalar uyarınca suçlamalar yöneltilmişti.

Kürtaj karşıtı yasa, Kanada Yüksek Mahkemesi‘nin yasayı anayasaya aykırı olarak nitelendirdiği 1988 yılından itibaren geçerliliğini yitirmişti.

You may also like

Comments

Comments are closed.