Koronavirüs SalgınıManşetSağlık

Kan grubu ve koronavirüs riski arasında nasıl bir ilişki var?

0
Fotoğraf: Shutterstock

Kişilerin kan grubu ve koronavirüs salgını arasındaki ilişkiyi inceleyen çalışmalara iki yeni araştırma daha katıldı. Artan kanıtlar kan grubunun enfeksiyon riski ve hastalığın ne kadar şiddetli geçeceği ile ilişkisi olduğunu gösteriyor gibi duruyor.

Danimarka‘da yapılan bir araştırmada, kan grubu 0 olan kişilerde yeni tip koronavirüsün (Covid-19) görülme riskinin diğer kan gruplarına oranla çok daha düşük olduğu belirtildi.

‘Sıfır kan grubunda vaka riski yüzde 13 daha düşük’

Aarhus ve Güney Danimarka Üniversitesi‘nin ortak araştırması, ülkedeki kan grubu test edilen ve sağlık veritabanına kaydedilen 2,7 milyon kişiden alınan veri kayıt bilgilerine dayanıyor.

Rapora göre, bu kişilerin 470 bini Covid-19 için test edildi ve 7 bin 400’ünün sonucu pozitif olarak kayıtlara geçti. Kayıtları inceleyen uzmanlar, kan grubu sıfır olan kişilerde koronavirüsün görülme riskinin yüzde 13 düştüğünü ortaya çıkardı.

‘İlk aşılanacak kişileri tespit edebiliriz’

Euronews’in aktardığına göre Araştırmanın başındaki isimlerden Lars Østergaard, Bu tür bilgilerin, hastalıkla mücadelede hayati önem sağladığını belirtiyor.

Araştırmacılar, çalışma sayesinde aşı stoklarının sınırlı olduğu bir durumda araştırma sayesinde “ilk önce kimin aşılanması gerektiğinin belirlenmesinin daha kolay olacağını” söylüyor.

‘Sağlık otoritelerinin tavsiyelerini takip edin’

Araştırmayı yöneten Odense Üniversite Hastanesi profesörü Torben Barington da açıklamasında, “Henüz açıklamayı bilmiyoruz, ancak diğer bulaşıcı hastalıklarda da kan grubu ile enfeksiyon kapmak arasında bir bağlantı olabileceğini biliyoruz” ifadelerini kullandı.

Öte yandan araştırmacılar yaptıkları ortak açıklamada, herkesin koronavirüse yakalanabileceğini belirterek, “Hepimiz kan grubundan bağımsız olarak sağlık otoritelerinin tavsiyelerini ve yönergelerini takip etmeliyiz” dedi.

Kanada: A ve AB grupları daha şiddetli geçiriyor

Kanada, Vancouver‘da hastaneye kaldırılan 95 kritik hastalığı olan Covid-19 hastasını inceleyen başka bir çalışmada iseA ve AB kan gruplarının enfeksiyon sonucunda daha ciddi klinik sonuç riski taşıdığı öne sürüldü.

Forbes’un aktardığına göre araştırmada kan grubu A veya AB’ye sahip hastaların mekanik havalandırmaya ve böbrek yetmezliği için diyalize ihtiyaç duyma olasılıklarının daha yüksek olduğu belirtildi.

Araştırmacılar ayrıca, A ve AB kan gruplarına sahip hastaların hastanede kalış sürelerinin O veya B tipi kan hastalarından daha uzun olmadığını, ancak yoğun bakım ünitesinde daha uzun süre kaldıklarını belirtti.

Önceki araştırmalar

Daha önce yapılan araştırmalarda da benzer sonuçlar tespit edilmişti. Mart başında Çin’de yapılan bir araştırmada A kan grubunun koronavirüse daha duyarlı olduğunu tespit etmişti. Ancak bu araştırma bilimsel makale değerlendirme sürecinden geçmemişti.

Sonrasında, biyoteknoloji şirketi 23andMe, 750 binden fazla kişiye dayanan araştırmasının sonucunu yayınlamış ve O kan grubuna sahip kişilerin Covid-19 pozitif test etme olasılığının diğerlerine göre yüzde 9 ila 18 arasında daha düşük olduğunu bulmuştu.

‘A tipinde solunum yetmezliği riski artıyor’

Haziran ayında, İspanya ve İtalya‘daki 1.610 Covid-19 hastasını inceleyen bir başka çalışmada, A tipi kanlıların solunum yetmezliği riskinin arttığını, O tipi kanın ise koruyucu etkiye sahip olduğu belirtilmişti.

Çalışmada tip A, enfekte olursa şiddetli Covid-19 geliştirme riski yüzde 45 daha yüksekken, tip O olanların yüzde 35 daha düşük risk taşıdığı öne sürülüyordu.

Yapılan başka bir araştırmada ise kan grubu ve koronavirüs arasındaki ilişkinin farklı kan türlerinin ürettiği farklı antikorlardan kaynaklanabileceği veya kan gruplarının pıhtılaşma yeteneğini etkilemesiyle alakalı  olabileceği iddia ediliyor.

Daha fazla çalışmaya ihtiyaç var

Bütün bu çalışmalar koronavirüs ve kan grubu arasındaki ilişkiyi ortaya koyarken böyle bir bağlantının olmadığını söyleyen araştırmalar da bulunuyor.

Örneğin Harvard Medical School (HMS) araştırmacıları tarafından yapılan bir araştırma ile New York’taki Columbia Presbyterian Hospital’da yapılan bir başka çalışmada kan grubu ve enfeksiyon arasında bir ilişki bulunmadığı belirtildi.

Bağlantıya dair kanıtlar her geçen gün artsada neden bir bağlantı var gibi göründüğünü ve hastalar için ne anlama geldiğini daha iyi anlamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyuluyor.

You may also like

Comments

Comments are closed.