EkolojiManşet

Kampanya işe yaradı, Datça’da asbestli borular değişecek

0

Muğla Datça’da şehir suyu şebekesinde kullanılan 30 kilometrelik asbestli borunun kaldırılması için change.org sitesinde başlatılan kampanya başarıya ulaştı; 33 bin 122 kişinin imza vermesinin ardından İller Bankası’ndan Datça’da boruların değiştirilmesi için kredi verileceği açıklandı.

Ekran Resmi 2014-02-10 10.34.12.png

“Yetkililere sesimizi birlikte duyurduk”

Konuyla ilgili haftasonu bir toplantı düzenleyen, kampanya düzenleyecisi Özlem Tansal, yerel gazetede gördüğü haberin ardından harekete geçtiğini anlatıyor: “Doğal olarak haberden etkilendim. Çünkü bahsettiğimiz konu, en yaşamsal ihtiyacımız olan su ve havaydı. Asbestin zararlarını bilimsel kaynaklardan araştırdım. Bilirkişilerle konuştum. Aldığım bilgiler hiç de iç açıcı değildi. Asbest, ısıya, aşınmaya, kimyasal maddelere çok dayanıklı, lifli yapıda kanserojen bir mineral. Bu doğal ama kanserojen madde, bilimsel kaynaklardan da araştırılırsa, öldürücü hastalıklara neden olabiliyor. Paniğe gerek yok. Borular çatlayıp kırılmadıkça ya da havadan toz partiküller halinde doğrudan solunmadıkça yaşamsal bir tehlike söz konusu değil. Ancak bahsettiğimiz şey, su şebekesi borusu olduğu için ve yerin altındaki borudan hiçbir zaman emin olamadığımız için elbette ki değiştirilmesi gerekiyor. Ayrıca bu suyla çamaşır yıkıyoruz. Çamaşırlarımız aracılığıyla da asbest solumamız söz konusu. Kış aylarında, Datça’yı sel götürüyor. Kırılan borular, sağlıklı koşullarda değiştirilmezse, tamir edenlere yazık. Asıl tehlikeye onlar maruz kalıyor. Hiç tartışmasız, Avrupa’da 1990’lı yıllarda, bizde ise 2010’da yasalar nezdinde kullanımı ve üretimi yasaklana bu kanserojen madde hayatımızdan çıkmalıdır.”

Herkese, kampanyaya destek oldukları için teşekkür eden Tansal, imzalarının takipçisi olacaklarını da sözlerine ekledi.

2010 yılından beri yasak

Kansere neden olan asbestin üretim, kullanım, piyasa arzı ile asbest içeren eşyaların piyasaya arzı Türkiye’de 31 Aralık 2010 tarihinden beri yasak. Çok iyi bir yalıtkan madde olan asbest çoğunlukla içme suyu boruları başta olmak üzere yapı malzemelerinde ve gemi yapımında kullanılıyor. Asbest solunum ya da içme suyu yoluyla vücuda girdiğinde başta kanser olmak üzere çeşitli hastalıklara yol açıyor.

(DHA/Yeşil Gazete) 

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.