Manşetİklim Krizi

Kaliforniya’daki yangınlar San Francisco’da gökyüzünü kızıla boyadı

0
Fotoğraf: Scott Strazante/ The San Francisco Choronicle

Amerika Birleşik Devletleri‘nin (ABD) Kaliforniya eyaletinde haftalardır süren orman yangınları San Francisco şehrinde gökyüzünü kızıla boyadı.

Yangınların dumanı şehrin üzerine çökünce şehirde yaşayanlar sabah uyandığında kırmızı bir gökyüzüyle karşılaştı. Gökyüzündeki kızıllık sabah ve akşam saatlerinde de devam etti ve yerine distopik görüntülere bıraktı.

‘Daha önce böyle bir şey hiç görmedim’

Sosyal medyadan şehrin resimlerini paylaşan San Francisco’da yaşayan vatandaşlar hayatlarında daha önce böyle bir durumla karşılaşmadıklarını aktardı.

Distopya gibi

Kimi Twitter kullanıcıları ise yaşadıkları olay Denis Villeneuve’nın yönetmenliğinde çekilen ‘Blade Runner: 2049‘ isimli distopya filmindeki sahnelerle karşılaştırdı.

Swein: Duman, güneş ışınlarını bloke ediyor

Los Angeles’taki California Üniversitesi’nden (UCLA) iklim bilimcisi Daniel Swain, Twitter’da bir paylaşım yaparak, gökyüzündeki rengin gerekçesi olarak “aşırı derecede yoğun ve yüksek duman bulutlarının güneş ışınları neredeyse tamamen bloke etmesini” gösterdi.

Sıcak sebebiyle kontrol altına alınamıyor

Eyalette yaklaşık 38 farklı noktada üç haftadır devam eden yangınlar da rekor kıran sıcak havanın etkisiyle kontrol altına alınamıyor. İtfaiye Departmanı yetkililerinden Richard Cordova CNN’e yaptığı açıklamada, bu yıl eyalette 2 milyon 94 bin 955 dönümden fazla alanın yandığını söyledi. Bu, New York şehrinin yüzölçümünün 10 katına tekabül ediyor.

Bu durumun korkunç olduğunu belirten Cordova, “Ekim ve Kasım yangın sezonuna bile girmedik ve tüm zamanların rekorunu kırdık” dedi.

10 binlerce kişi tahliye edildi

Yetkililer yangının çok hızlı bir şekilde ilerlediğini bu sebeple henüz kontrol altına alınamadığını söylüyor. Bir yandan da yüksek sıcaklıklar nedeniyle farklı noktalarda yeni yangınlar başlıyor ve itfaiye ekiplerinin müdahelesini zorlaştırıyor.

Aralarında Oak Glen, Mountain Home Village, Forest Falls ve North Bench Yucaipa‘nın da bulunduğu pek çok bölgede tahliye emri çıkarıldı. NBC News’in aktardığına göre 10 binlerce kişi evlerini terk etmek zorunda kaldı.

Şu ana kadar sekiz kişinin ise yangın sebebiyle hayatını kaybettiği, en az 3 bin 300 yapının yangın sebebiyle zarar gördüğü belirtildi.

İklim krizi yangın için ideal gün sayısını artırıyor

Ağustos ayının başlarında, Aralarında Swein’in de bulunduğu Stanford, UCLA ve UC Merced araştırmacıları tarafından yapılan bir çalışma, bir orman yangınının başlaması için ideal sonbahar günlerinin sayısının 1979 yılından bu yana dörtten 12’ye sıçradığını buldu.

Araştırmacılar bu artışın, küresel sıcaklıklardaki endüstri öncesi döneme kıyasla bir derecelik artışın sonucu olduğunu, ısınma devam ettiği sürece yangınların sıklığının ve şiddetinin artacağını söylüyor.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.