Dünyaİklim KriziManşet

Kaliforniya’da artık ‘yangın mevsimi’ değil ‘yangın yılı’ var

0

Olağandışı sıcaklıklar ve kuraklık güçlü rüzgarlarla birleştiğinde ABD’nin Kaliforniya eyaletinde yeni bir orman yangını dalgasını ateşledi. Kaliforniya itfaiye teşkilatı Cal Fire bölgedeki bir düzineden fazla yangına müdahale ederken Santa Cruz dağındaki topluluklara salı günü tahliye emri verildi.

Ulusal Hava Durumu Servisi eyaletin büyük bir bölümünde orman yangını için en yüksek uyarı seviyesi olan kırmızı bayrak uyarısı çıkarmıştı. Yangınların henüz ocak ayındayken başlaması Kaliforniya’da artık bir yangın mevsiminden bahsedemeyeceğimizi gösteriyor.

‘Her an yıkıcı bir yangın çıkabilir’

2020 yılındaki yangınlarda yaklaşık 4,26 milyon dönümlük arazi yanmış ve 33 kişi yaşamını yitirmişti. The Guardian’ın aktardığına göre Cal Fire’dan tabur iletişim şefi Issac Sanchez, “Artık bir ‘yangın mevsimi’ görmüyoruz” ifadelerini kullandı.

Mevsim yerine büyük bir ‘yangın yılı’ olduğunu söyleyen Sanchez, “Biz de herhangi bir noktada çıkabilecek büyük yıkıcı bir yangının hazırlığında ve beklentisindeyiz” dedi.

Sıcak ve kuru hava yangının hızını artırıyor

Yılın herhangi bir döneminde yangın çıkmasının alışılmış dışında bir şey olmadığını belirten Sanchez, asıl sıkıntı yaratanın daha sıcak ve kuru havanın yangının hızla yayılmasına sebep olması olduğunu söyledi.

Yerel itfaiye departmanı, Los Angeles’ın yaklaşık 160 kilometre kuzeyindeki Kern ilçesinde bir bitki yangınının, saatte 80 kilometreye yaklaşan rüzgarların neden olduğu “hızlı yayılma” ile salı öğleden sonra 200 dönümlük alana çıktığını söyledi.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.